Un viatge inesperat

A 'Camins dubtosos' Joan Carles Ventura novel·la l’aventura de tres joves que acaben sota l'amenaça d'un criminal amb set de venjança
Camins dubtosos Joan Carles Ventura

Fran Seva. València / @franseva_


La literatura negra valenciana ressona molt últimament a les editorials i llibreries del nostre territori, sols cal observa el llistat d’autors de Crims.cat, col·lecció dedicada al gènere criminal de l’editorial Alrevés i fundada en 2013 amb la finalitat d’aglutinar a un mateix espai no sols novel·les d’aquest gènere en català, sinó també un espai conjunt perquè valencians, balears i catalans compartisquen ressenyes, novetats editorials i notícies del món negre en català. Alguns dels noms destacats que hi participen a la col·lecció són Xavier Aliaga i Víllora, Silvestre Vilaplana o Dominique Manotti, tots ells guardonats a certàmens literaris arreu del territori o a l’estranger.

Joan Carles Ventura (Sueca, 1978) és un dels autors valencians que ha publicat recentment a Crims.cat i qui, amb la seua primera novel·la, Camins dubtosos, ha aconseguit mantenir més d’un lector assegut a la butaca, amb una mà sostenint el llibre i amb l’altra a la boca sense poder deixar de mossegar-se les ungles. Ventura és capaç de reunir en una mateixa història l’aventura estiuenca de tres joves de la Ribera, la corrupció política de les darreres dècades al País Valencià i la bombolla immobiliària, especialment a la comarca del Baix Segura.

La història s’ambienta en la capital del Túria de l’any 2006, durant els dies de la visita del Papa Benet XVI i l’accident de la línia 1 del metro. Poc després que aquestes dues desgràcies se succeeixen, Edgar, Txetxu i Joan, tres amics que acaben de graduar-se a la universitat, decideixen emprendre un viatge, en principi cap a Itàlia, perquè l’últim dels tres es retrobe amb la seua curta però estimada amant d’Erasmus, Valeria. I dic en principi, perquè una sèrie d’infortunis que s’encreuen en el camí dels joves farà que aquests acaben emprenent un estrany i perillós viatge des de l’extrem sud de la geografia valenciana, a Torrevella, fins a les comarques de Castelló, tot amb una furgoneta esgavellada baix el nom de La Ponderosa, i amb un reu en llibertat condicional com a copilot que té dues coses al cap: venjar-se d’un antic soci que s’ha convertit en un destacat i acomodat empresari valencià mentre ell passava els anys en presó, i intentar que els tres joves no aconseguisquen escapar de l’atenta mirada de la seua arma.

Entre les pàgines d’aquesta estrambòtica novel·la trobareu un viatge per la llibertat desitjada, un amor idealitzat, una joventut eufòrica o una revenja colèrica, tot acompanyat d’una exquisida banda sonora per a cada capítol, entre la què destaquen grups com ara Antònia Font o The Ramones, sense oblidar Obrint Pas i Metallica. Només si haguera de posar un però a Camins dubtosos, agrairia que s’hi inclogueren menys expressions amb tints homòfobs i masclistes. És quasi comprensible que als diàlegs se n’utilitzen, d’expressions d’aquest tipus, però quan també se’n fa ús a la narració, llavors passa a ser el llenguatge propi de la novel·la, al meu parer. Tot i així, Joan Carles Ventura construeix una història macabra que suscita gran expectació per saber-ne el desenllaç, i el qual ningú no s’esperaria mai. Tots a llegir!

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES