‘Ready Player One’ i les referències a la cultura pop

La pel·lícula de Spielberg, disponible a Netflix, està basada en la novel·la de ciència-ficció d’Ernest Cline i planteja dilemes de la societat

 

Cristian Olivé. Barcelona / @xtianolive

La trama de Ready Player One planteja un videojoc de realitat virtual que serveix de via d’escapatòria per a una societat que ha perdut tota esperança en el món real. La novel·la d’Ernest Cline està plena de referències de tota mena (novel·les, videojocs, grups musicals, marques dels vuitanta…). En la pel·lícula moltes d’aquestes al·lusions es mantenen encara que amb alguns canvis. Del món del còmic, per exemple, ens trobem amb el Batman de Tim Burton, les ulleres de Clark Kent (Superman per als amics), uns balls de Harley Quinn i Joker, i fins i tot alguna al·lusió a Peter Parker (Spiderman per als amics). En l’àmbit dels videojocs, entrem directes en una pantalla de Minecraft; en un dels personatges captem gestos característics de la mateixa Lara Croft; i hi ha alguna al·lusió innocent a les peripècies de Mario Kart. També treu el cap alguna referència literària com la de la novel·la Guerra i pau de Tolstoi i una immensitat de referències musicals, entre elles, el zombi de Michael Jackson, l’estètica de Duran Duran o el vestit porpra de Prince.

Sens dubte, els amants del cinema de culte gaudiran com a nens petits veient les seqüències de l’adaptació cinematogràfica de Spielberg que ha arribat a Netflix. Apareixen el xenomorf d’Alien, veiem un pla idèntic del Rex de Jurassik Park, ens creuem amb el King Kong de Peter Jackson, amb un Beetlejuice en mode fan i assistim a un funeral amb una clares reminiscències a Star Trek. El món de Mad Max està present però també el Falcó Mil·lenari de Star Wars, la pista de ball de Saturday Night Fever, el gran misteri del Rosebud a Ciudanano Kane, la lluita dels titans entre Godzilla i Mazinger Z, el sant grial de Monty Phyton, l’esbojarrat Chucky, el DeLorean de Regreso al futuro, Indiana Jones… Però si hi ha una referència de pel·lícula que mereix una menció especial (i que va per lliure perquè en el llibre no se’n fa cap menció) és El resplendor. L’homenatge al cinema de Kubrick i al llibre de Stephen King són pura fantasia.

Quines reflexions ens deixa Ready Player One? D’una banda, quins són els límits del món virtual. Pot superar el món real? La pel·lícula recupera una línia literal de la novel·la: «Va ser llavors quan em vaig adonar que, per més aterridora i dolorosa que pugui ser la vida, també és l’únic lloc on pot trobar la veritable felicitat. Perquè la realitat és real.» Passar hores jugant a videojocs implica haver de deixar-se centenars d’euros en actualitzacions, accessoris, armes digitals o punts extra cada setmana? Hi ha personatges de la història que s’arruïnen per mantenir-se en forma en el videojoc. No li sona a ningú el malbaratament econòmic que fan els joves en extensions de Fortnite? Encara més: en què consisteix la identitat digital i com pot afectar-nos el rastre que deixem enrere? Pot jugar-nos una mala passada el fet de no haver cuidat una mica més la nostra intimitat? En la història, els protagonistes lluiten contra sistemes informàtics que els rastregen fins a trobar-los i destruir-los.

Com es construeixen les relacions socials dins del món digital? Ens assemblem a com som en realitat o només mostrem el que volem? En l’argument, els protagonistes es coneixen només dins del videojoc perquè mai no s’han vist. Arribaran les decepcions quan es coneguin cara a cara? Quines són les conseqüències d’una societat basada en la competitivitat? Ser el millor pot ser una fita, però mai s’hauria creuar la frontera de la moralitat. En la pel·lícula (i en la novel·la, que publica el segell Nova d’Ediciones B) les grans empreses lluiten per aconseguir el preuat premi en la partida del videojoc. Si ho fan, podran controlar i acovardir els més febles i desfavorits. En fi, una història molt recomanable que ens apropa al món dels videojocs i ens planteja alguns dilemes de la societat del futur però també del present.

 

Categories
CINEFantàstic
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES