Una guia de viatge per l’Escòcia d’‘Outlander’

Els actors Sam Heughan i Graham McTavish publiquen 'Tierra de clanes', on expliquen la seva ruta pel seu país natal
Graham McTavish i Sam Heughan.

Patricia Tena


Outlander és una sèrie (que podeu trobar a Netflix i Movistar+) que està inspirada en les novel·les romàntiques de Diana Gabaldon. La protagonista és Claire Beauchamp, una infermera que el 1945 visita Escòcia amb el seu marit, Jack Randall, per celebrar un viatge de noces endarrerit per culpa de la guerra. Un dia, tot just després de la festivitat de Samhain, toca una pedra prehistòrica i, sorprenentment, viatja en el temps, fins al 1743. Allà ha d’aprendre a sobreviure mantenint el seu secret en un món molt diferent al seu i, el més difícil de tot, decidir si torna amb el seu marit o es queda en el passat amb Jamie Fraser, un valent i romàntic guerrer jacobita.

La sèrie, que està pendent d’estrenar ja la seva sisena temporada, compta amb un fidel públic que segueix des de fa anys la història d’amor i aventures d’aquesta atípica parella. Dos dels actors d’Outlander, Sam Heughan (el protagonista Jamie Fraser) i Graham McTavish (el seu tiet a la ficció, Dougal Mackenzie) van decidir el 2019 fer un podcast sobre la història i tradicions d’Escòcia. Mentre ho organitzaven, van arribar a la conclusió que seria molt més atractiu fer una minisèrie de televisió per aprofitar la bellesa natural dels paisatges de la seva terra natal. I així va sorgir el road trip Men in Kilts (disponible a Movistar+), que després ha inspirat també un llibre que l’editorial Principal de los Libros ha publicat en castellà, Tierra de clanes (amb traducció de Cristina Zuil).

 

Imatge de la sèrie ‘Outlander’.

 

Durant una setmana, Heughan i McTavish viatgen en una autocaravana, però també pugen a un caiac, a una motocicleta i fins i tot, en un avioneta. Mentre ho fan, reflexionen sobre les seves carreres professionals, sobre com Outlander els va fer estimar encara més la seva terra i valorar la riquesa i diversitat que té Escòcia. Junts ens apropen a castells com el de Doune, a la vall de Glencoe, als cairns funeraris prehistòrics per on suposadament la protagonista de la sèrie viatja en el temps, a una ruta gastronòmica on no hi pot faltar un bon whisky o a un dels indrets més icònics: el llac Ness, on la llegenda diu que hi viu una misteriosa criatura aquàtica.

Els capítols més interessants són els dedicats a les Terres Altes, les Highlands, on es desenvolupa majoritàriament Outlander i que contenen una gran càrrega emotiva. A la sèrie, tant Jamie com Dougal són membres de la rebel·lió jacobita que lluita perquè Carlos Eduardo Estuardo, conegut com Bonnie Prince Charlie, guanyi el tro britànic en mans dels Hannover. Aquesta subtrama té molta importància durant les primeres dues temporades i, inevitablement, també sobre la vida de tots els personatges. La batalla de Culloden, a l’abril de 1746, va significar el final dels clans escocesos tal i com es coneixien, ja que es van prohibir algunes senyes d’identitat pròpies com tocar la gaita o vestir el tartà. Visitar el camp de batalla i el museu de Culloden és, tant per als actors com per al lector, el moment més emocionant d’aquesta aventura.

 

 

Segons Visit Scotland, la Delegació Nacional de Turisme d’Escòcia, l’emissió d’Outlander va fer créixer un 72% el seu turisme. De fet, a la seva web compten amb un apartat dedicat a les localitzacions més emblemàtiques de la sèrie i molts guies escocesos ja inclouen rutes temàtiques en els seus serveis. Tierra de clanes és una atípica guia, ja que està escrita com una llarga conversa entre els dos actors on predominen més les seves opinions i vivències personals que la informació. Per tant, no és per a tots els públics. Mentre que la minisèrie Men in Kilts pot funcionar per si mateixa com un conjunt de reportatges de viatges i no és imprescindible haver vist prèviament Outlander, amb el llibre no succeeix el mateix. Aquest no té el suport de les imatges i l’encant dels paisatges escocesos i, en centrar-se molt en la relació  personal dels actors (les pàgines estan escrites amb molt humor i bromes entre ells)  està dirigit principalment als seguidors de la sèrie original.

Categories
Cinema i televisióLLIBRESTurisme / Viatges
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES