Carlos Saura fa reviure els afusellaments que va pintar Goya

El director va presentar al Festival de Cinema de Sitges, on va rebre el Premi Honorífic, el seu curt ‘Goya. 3 de mayo’

Manel Haro / @manelhc


El Festival de Cinema Fantàstic de Sitges ha guardonat enguany el veterà director Carlos Saura (Osca, 1932) amb el Premi Honorífic i ha projectat la seva darrera obra, el curtmetratge Goya. 3 de mayo. Es tracta d’una petita recreació d’un dels quadres més coneguts del pintor aragonès, Els afusellaments del 3 de maig, pintat el 1814 i visitable al Museu del Prado de Madrid. El quadre retrata el moment en el qual, en aquella data de l’any 1808, un grup de ciutadans madrilenys són executats per les forces napoleòniques presents a Espanya en el context de la Guerra de Independència. Aquesta no és l’única obra de Goya que mostra la lluita espanyola contra la dominació francesa, són també coneguts els seus gravats sobre la mateixa temàtica.

De fet, el curt de Saura comença justament amb una exposició d’alguns d’aquests gravats, abans de donar pas a la recreació del quadre. En ella, veiem els ciutadans que estan a punts de ser afusellats, custodiats per les tropes napoleòniques. Aquella matinada del 3 de maig van ser executats diversos grups de ciutadans, en diferents punts de Madrid, com a càstig per la sublevació del dia anterior (de fet, Goya va pintar també aquest fet, i es considera el quadre El dos de maig de 1808 a Madrid la parella d’ Els afusellaments del 3 de maig). El camí cap a l’afusellament avança des dels derruïts edificis del convent de Doña María de Aragón, a prop del que havia estat el palau de Godoy, i de la caserna del Prado Nuevo, on havien estat confinats fins a l’hora de l’execució.

 

 

El curt de Saura no ens dona gaire informació històrica, més enllà d’alguna pinzellada de context que ens serveixi per situar-nos davant del que ens vol mostrar. En l’execució va caure també gent innocent, que no va participar en els fets. Veiem el patiment d’alguns dels personatges, però també la integritat d’alguns altres, que s’enfronten a les armes franceses amb certa resignació. Saura –enamorat de l’obra de Goya– ha explicat que amb aquest curt volia reivindicar la sèrie dels desastres del pintor aragonès i donar a conèixer una mica millor les atrocitats que es van cometre durant la Guerra de Independència.

El director de pel·lícules com Cría cuervos, Goya en Burdeos, ¡Ay, Carmela! i Ana y los lobos va recollir aquest premi honorífic a punt de fer noranta anys i reivindicant no només la importància del cinema, sinó també el seu bon estat de forma personal. El director del festival, Àngel Sala, va explicar que premiar el director aragonès era un somni que per fi s’ha pogut fer realitat. El curt Goya. 3 de mayo serveix també per commemorar el 275è aniversari del naixement del pintor.

Categories
CINEHistòric
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES