‘La hija’, el desig desesperat d’una parella de ser pares

A la pel·lícula de Manuel Martín Cuenca un matrimoni acorda amb una adolescent que els doni la filla que espera
Manuel Martín Cuenca la hija

Manel Haro / @manelhc


La nova pel·lícula de Manuel Martín Cuenca, La hija, ens situa en un poble d’Andalusia, on un dels educadors d’un centre de menors ha arribat a un acord amb una de les internes, Irene. Ella (Irene Virgüez) és una adolescent que s’ha quedat embarassada d’un noi que acaba d’entrar a la presó. L’educador, Javier (interpretat per Javier Gutiérrez), li ofereix un tracte: la jove pot sortir del correccional i anar a viure amb ell i la seva dona Adela (Patricia López Arnaiz), els quals cuidaran d’ella fins que tingui la criatura, a canvi que Irene entregui la seva filla a la parella. D’aquesta manera, Javier i Adela podran complir el seu somni de ser pares (Adela té problemes reproductius) i Irene podrà fer la seva amb els diners que rebrà pel tracte. Mentrestant, la jove ha de quedar-se a casa d’ells, perquè és una menor. Però tot canvia quan el pare biològic de la criatura (Sofian El Benaissati) surt de la presó.

La hija és una pel·lícula de suspens amb molts elements per atrapar-nos. Per començar, el lloc on viuen Javier i Adela és un gran casalot enmig de les muntanyes, amb uns paisatges impressionants al voltant, això vol dir que si alguna cosa va malament, l’entorn tan ple de bellesa pot esdevenir hostil. El personatge d’Adela és, aparentment, el d’una dona més aviat insegura, amb moltes febleses, il·lusionada, marcada pel seu desig de ser mare però impossibilitada biològicament per ser-ho, mentre que Javier és d’aquells personatges que aparentment semblen un tros de pa, amic de tothom, estimat pels interns del centre de menors, però que, a mesura que avança la pel·lícula, ens mostra una altra cara, la d’algú capaç de tot per no perdre allò que té i allò que sempre ha volgut tenir: una esposa i una família.

 

la hija javier gutierrez

 

L’altre personatge important, Irene, és una adolescent que busca el seu lloc al món. Està enamorada del noi que l’ha deixat embarassada, es troba desatesa per la seva mare, i té una actitud canviant, la qual cosa fa que Javier i Adela no puguin estar tranquils del tot (i és el que fa que la tensió estigui present en tota la pel·lícula). Al voltant d’ells, un policia (Juan Carlos Villanueva) comença la investigació de la desaparició de la Irene, fent que la tranquil·litat del Javier i l’Adela desaparegui quan ell apareix per casa. Tots aquests elements fan que La hija sigui més una pel·lícula de tensió que de misteri, perquè és evident que la cosa no pot acabar bé. En tot cas, un pot esperar que algun gir narratiu faci canviar el curs de la història.

En general, La hija és una pel·lícula entretinguda, ofereix una bona sessió de cinema, però hi ha moments que costa de creure-se’ls. De fet, tota la història està agafada una mica amb pinces, però tampoc no n’hi ha cap despropòsit. Hi ha bones interpretacions i el fet que hi aparegui Javier Gutiérrez sempre és un valor afegit en una pel·lícula de tensió o misteri (sap fer personatges inquietants o ambigus). Potser no m’ha acabat de convèncer la interpretació d’Irene Virgüez, tot i que no tinc clar si el que no m’ha agradat del tot és la seva feina o la construcció del personatge, que podria haver donat molt més de si (sospito que les dues coses).

Categories
CINEThriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES