Una història d’amor i ferides

A la novel·la 'Los bohemios menores', d'Eimear McBride, un home i una jove viuen una intensa relació de parella
los bohemios menores

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


La novel·la d’Eimear McBride (Liverpool, 1976) Los bohemios menores (Seix Barral, amb traducció al castellà de Rubén Martín Giráldez) es desenvolupa entre el 1994 i el 1995 i es divideix en trimestres. La seva protagonista és Eily, una noia irlandesa de divuit anys que viu a Londres per estudiar Art dramàtic. Al principi se sent desubicada, però comença a integrar-se amb els companys de la classe, on ella és la més jove. Es mou per un món on tot canvia constantment i on Eily no troba el seu lloc. Va a classes al matí i algunes nits surt de festa, beu i fuma. En una de les sortides coneix Stephen, un actor de trenta-vuit anys, amb qui naixerà l’amor i la passió.

Entre tots dos hi ha una diferència d’edat important. Ella amb prou feines s’està obrint al món mentre que ell té veterania i moltes anècdotes que li relatarà a mesura que consoliden la seva relació. Res d’això no importa si s’estimen. En un primer moment, la seva relació és oberta, res seriós, sense cap compromís. De mica en mica, la cosa es formalitza i veiem l’evolució de la parella. Aviat el lector adverteix que Stephen no és un mal tipus, sinó algú empàtic i senzill. Eily és una jove com qualsevol altra, s’està adaptant a Londres, on se sent forastera i fins i tot víctima de xenofòbia per ser irlandesa. Irlanda és un país tancat en ell mateix, com ella, segons diu Eily. Aquest hermetisme, però, es trenca a Londres, on ella queda al descobert i es despulla.

 

Eimear McBride

 

Fins a la meitat de la novel·la, la història es desenvolupa entre les seves trobades sexuals i les passejades per Londres, a cafès o teatres. Llavors, una nit Stephen li explica el seu passat i la seva vida esdevindrà el nucli de la novel·la. Totes les persones sobreviuen amb els seus dimonis interiors i fantasmes del passat a sobre. Afronten el present i les relacions amb els altres de la millor manera que poden. La història de la infància i joventut de Stephen trenca el lector i la mateixa Eily. Stephen té un tic nerviós que evidencia aquestes ferides.

Eily voldria començar de nou, sense els seus records i el seu passat i Stephen també ho faria, ja que carrega amb una motxilla que de vegades ha estat massa pesada de portar. Tenir el suport d’Eily és imprescindible per no caure, aquesta vegada per sempre. Los bohemios menores és una gran història d’amor, parla sobre les relacions sentimentals, sobre el que dona cadascú, el plaer, la convivència, el sexe, la violència, els comiats i la por que marxi la persona que més estimes.

També sobre la infància traumàtica, els abusos, la llibertat, l’addicció a les drogues i els límits que posem per frenar determinades situacions. Eimear McBride parla de la salut mental, de la rancúnia, la paternitat, la solitud no escollida i com de mal ens pot fer. El lector es planteja quina quantitat de dolor és capaç de suportar una persona. Los bohemios menores és una història que ens interpel·la i ens arriba ben endins.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.