El misteri d’una desaparició

A 'La desaparición de Adèle Bedeau', de Raymond Brunet, un inspector mira de trobar un culpable mentre manté la ment en un altre cas del passat
La desaparición de Adèle Bedeau

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


Adèle acaba la seva jornada al restaurant on treballa i emprèn el camí cap a un parc. Allà l’espera un jove en una moto. Es besen, es munten i marxen. Des d’uns arbustos propers, Manfred Baumann, un home estrany i introvertit que hi està obsessionat, els ha espiat. L’endemà, Adèle ha desaparegut. La desaparición de Adèle Bedeau (Impedimenta, amb traducció al castellà d’Alicia Frieyro) narra el misteri al voltant d’Adèle, que es volatilitza una nit a la moto d’un jove. I Manfred Baumann, fix cada dia al restaurant on ella treballa, es converteix en el principal sospitós.

Aquesta obra de Raymond Brunet, pseudònim de l’autor escocès Graeme Macrae Burnet (1967), va guanyar el Scottish Book Trust New Writers Award. Es tracta d’un thriller on l’inspector Gorski, personatge que apareix a una altra novel·la de Burnet, investiga la desaparició d’Adèle en una ciutat «anodina» de França, Saint-Louis, i troba en Baumann un subjecte que reuneix indicis de ser el culpable.

Després de descriure la desaparició, Burnet introdueix la vida de Baumann: els seus pares, el seu naixement, la seva infància… per fer-nos conèixer les seves peculiaritats. Després també ens retrata la vida i la rutina de Gorski, un inspector amb un matrimoni vingut a menys i amb la diferència de classe pel que fa a la seva dona i la seva família a l’esquena. Un cop presentats els dos personatges i la desaparició, Burnet posa en marxa l’engranatge de la història a través d’una caça del gat i el ratolí entre Gorski i Baumann.

 

Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet.

 

Adèle -reconeix Baumann- és una noia robusta i poc atractiva, però crida l’atenció i sembla desitjable als seus ulls. Ell, per la seva banda, és esquerp, poc xerraire i evita el contacte visual amb la gent. Orfe de pares des de petit i amb una complexió estranya, sempre s’ha sentit marginat, ignorat fins i tot per aquells que el podien haver assetjat a l’escola. És obsessiu, té moltes fantasies sexuals i li agrada llegir Camus, Sartre i el Marquès de Sade. Segons el seu avi, és un tipus estrany. I més gran que Adèle. Però està obsessionat amb ella, i la segueix dos dies quan surt de treballar del restaurant. La segona de les nits s’amaga entre els arbustos i és quan la veu a la moto amb un noi.

Gorski és un inspector que se sent fracassat per un cas que no va aconseguir resoldre quan va començar en la seva professió. Ara creu que la desaparició d’Adèle està relacionada amb aquell cas, i troba en Baumann la clau que guarda totes les respostes. A la primera pregunta que li fa, Baumann menteix. A partir d’aquí, ja no hi ha marxa enrere i s’interna en una voràgine de falsedats de la qual és difícil escapar-ne. Baumann comença a patir deliris de persecució i ganes de fugir.

Burnet alterna capítols sobre Baumann amb d’altres sobre Gorski, mentre es desenvolupa la investigació de la desaparició. La desaparición de Adèle Bedeau no és només una novel·la de misteri, sinó també una anàlisi psicològica de Baumann i Gorski. A més, és un joc entre l’autor i el lector on hi caben l’absurd i l’excentricisme de certes escenes i personatges.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.