Potser cal que les coses caiguin, que col·lapsin

'L’instant abans de l’impacte', de Glòria de Castro, reflexiona sobre les dinàmiques de la societat capitalista
L'instant abans de l'impacte

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


L’instant abans de l’impacte és el títol del debut literari de Glòria de Castro (Caldes de Montbui, 1974). L’escriptora va treballar durant vint-i-cinc anys de redactora publicitària per a grans empreses fins que va decidir deixar-ho tot i marxar a viure a Mallorca. La seva primera novel·la ha rebut recentment el XXIII Premi Llibreter de Literatura Catalana, un guardó atorgat pel Gremi de Llibreters de Catalunya.

L’autora arrenca la novel·la a partir dels fets verídics del suïcidi de dinou treballadors de les oficines parisenques de France Télécom a causa de l’assetjament moral institucional que exercien els dirigents de l’empresa sobre els seus empleats  –fets que obligaren l’empresa a despendre’s del nom antic i adoptar el nom d’Orange. La protagonista entra a treballar a l’agència de publicitat de la filial madrilenya justament l’any que comencen els suïcidis.

Era una dona amb una carrera professional prometedora que es trenca en el moment que decideix ser mare. Després de dos embarassos, dos permisos de maternitat i dos de lactància, s’ha tornat invisible. Ningú no hi parla, a l’oficina li fan el buit i ella ha d’ocupar-se les hores del dia fins que arriba el moment de plegar. Podria renunciar a la feina, però això seria el que ells voldrien que fes. En canvi, canalitza la seva crítica contra el sistema amb la decisió de no comprar res que no sigui essencial per a la vida.

L’acompanya la seva parella, l’Horacio, un argentí d’ascendència soriana que, fart dels caps i els clients i ultrapassat per la propagació del consumisme decideix deixar el laburo a l’empresa de gelats per dedicar-se a la música i poder fer realitat el somni de convertir-se en una estrella de rock.

 

L'autora Glòria de Castro en una foto de Joan Morejón (Periscopi).

L’autora Glòria de Castro en una foto de Joan Morejón (Periscopi).

 

L’instant abans de l’impacte descriu una caiguda lliure contra el sistema capitalista en forma de dietari. 354 dies d’inici a fi en què la protagonista ens narra el seu dia a dia i les seves relacions socials, familiars i de parella. Cadascuna de les entrades comença per un «no»: «No hi ha res per fer, No compro coses estranyes per sopar encara que sí que tinc pensaments estranys, No surto amb homes del Vallès… » Tot i que la majoria fan referència a un element del qual podrà prescindir.

La novel·la ofereix una mirada crítica cap a les condicions laborals, les polítiques de conciliació laboral, la societat de consum i els rols de gènere que encara pesen en la societat actual. Amb una ironia fina i constant, fa un desengranatge dels múltiples factors que propicien uns abusos constants de les condicions laborals. Uns abusos que es veuen incrementats pel fet de ser dona i fèrtil i que esclaten en el moment que la protagonista es disposa a plantar cara als seus caps per recuperar tots els drets que li han intentat arrabassar a través d’unes pressions que ningú no hauria de suportar però que fan claudicar la majoria. No es queda treballant fins tard, no fa hores extres ni sacrifica la seva vida familiar per complir amb els compromisos laborals.

S’il·lustra des d’un humor negre ben fi la hipocresia del món de la publicitat –un món que l’escriptora coneix bé. Els anuncis alegres i jovials de l’empresa de telecomunicacions contrasten amb l’aire hostil que es respira a l’oficina, que abraça uns ideals que després no aplica. La publicitat és la causant del consumisme que ens aboca a la compra compulsiva de productes que no necessitem tot i que així ens ho hagin fet creure.

Aquesta obra també és un crit d’auxili d’una generació a qui van prometre la lluna en un cove però que arriba a la crisi dels quaranta amb les expectatives rebaixades. Davant d’això, hi hauria múltiples opcions, però la protagonista decideix resignar-se. Construeix un discurs anticapitalista i feminista però és incapaç de moure peça per no deixar-se trepitjar i portar la seva teoria a la pràctica: ni a la feina ni a casa.

L’instant abans de l’impacte (Periscopi en català i Lumen en castellà) resulta una novel·la absorbent impregnada d’un to sarcàstic molt àcid que aporta una gran personalitat al text. Ofereix una mirada profunda a una realitat complexa a través d’una descripció detallada dels personatges principals i la seva relació amb el món que els envolta.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.