‘Intimidad’, la sèrie sobre la filtració de vídeos sexuals

La producció de Netflix retrata el judici social i mediàtic que pateixen les persones quan es comparteix un vídeo sexual on apareixen
intimidad netflix

Manel Haro / @manelhc


La situació que retrata la sèrie de Netflix Intimidad és prou coneguda: la filtració d’un vídeo sexual amb la intenció de danyar la imatge de la persona que el protagonitza. L’estrena de la sèrie va coincidir amb el cas del presentador de televisió Santi Millán, qui va ser víctima d’una d’aquestes filtracions a les xarxes socials. El seu no és un cas aïllat, n’hem sabut d’altres amb persones conegudes, i això és només una petita part visible de tota la realitat, ja que aquesta mena de delictes són molt habituals, especialment comesos per persones que volen fer mal a les seves exparelles una vegada que les seves relacions han acabat.

Les creadores i directores de la sèrie, Laura Sarmiento i Verónica Fernández, explicaven que tot i que la història que volien construir no estava basada en un cas concret, sí que s’inspirava en molts casos reals, com el de l’exregidora socialista de Los Yébenes Olvido Hormigos o el de la treballadora de la fàbrica Iveco, qui es va acabar suïcidant. La intenció era denunciar el judici social (i en alguns casos mediàtics) que pateixen les víctimes d’aquests delictes.

En el cas d’Intimidad, la protagonista és Malen Zubiri (Itziar Ituño) la tinent d’alcalde de l’ajuntament de Bilbao, la política millor valorada del consistori i la que té més números per arribar a l’alcaldia en les següents eleccions municipals. Però algú vol jugar-li una mala passada i filtra un vídeo on se la veu mantenint relacions sexuals a una platja amb un home que no és el seu marit. Ella té un matrimoni obert i no troba que hagi de justificar la seva actitud, menys encara renunciar a la seva carrera política, tot i el gran judici social i mediàtic que viu ella i la seva família.

 

intimidad netflix

 

La sèrie explica un altre cas de delicte contra la intimitat, el que pateix la treballadora d’una fàbrica, que -com en el cas d’Iveco- també s’acaba suïcidant, després de lluitar contra l’assetjament i burles dels seus companys. Així, doncs, tenim dos casos semblants amb desenllaços diferents. La germana de la víctima, Bego (Patricia López Arnaiz), que busca justícia, és professora de la filla de la tinent d’alcalde, de forma que els dos personatges es coneixen i comparteixen la seva lluita. Entre elles hi ha la inspectora que investiga els dos casos, Alicia (Ana Wagener).

A banda d’aquesta línia argumental, n’hi ha una altra, centrada en les ambicions que creixen dintre d’un partit polític. Malen no ho tindrà fàcil per mantenir la seva candidatura a alcaldable i haurà de fer-se forta davant altres companys sense escrúpols que la volen treure del mig. Entre els seus enemics també hi ha la patronal d’empresaris, que no la volen a l’alcaldia, una mica per les polítiques socials que ella vol tirar endavant però també per sexisme. Personalment, he trobat aquesta part bastant interessant.

 

intimidad netflix

 

La sèrie és entretinguda, encara que potser una mica exagerada o enrevessada: hi ha algunes escenes de plors que m’han sobrat (com la de la protagonista a l’òpera). També m’ha semblat massa gran el drama que viu la filla de la política, que acaba cometent actes de violència, patint un accident mentre entrena i sent objecte d’assetjament per part d’una exparella. Què més l’hi podia passar? De fet, penso que hi ha massa drames acumulats -per exemple, l’infart que pateix l’alcalde- i no eren necessaris.

Un altre aspecte qüestionable són els procediments que utilitza la inspectora per lligar fils. ¿De debò una policia enviaria una imatge que forma part del vídeo d’una investigació a la germana d’una víctima per WhatsApp? ¿No seria més real convocar-la a comissaria i mostrar-li les imatges per veure si reconeix la persona que hi surt? Per cert, aquesta inspectora és lesbiana i té una parella molt més jove que ella. A la sèrie apareix també un noi homosexual que ha estat víctima d’una pallissa per la seva orientació sexual, i la protagonista té una relació oberta amb el seu marit. Vaja, que hi ha de fons una reivindicació de les llibertats individuals, a l’hora de ser i estimar com cadascú vulgui. Hi ha missatges bastant explícits al respecte.

Com deia, una sèrie entretinguda, amb missatges socials potser massa evidents, amb massa càrrega dramàtica i amb alguns aspectes argumentals una mica forçats. Però tot de molta actualitat, això sí. I amb alguns paisatges, els del País Basc, impressionants, cosa que això sempre és un valor afegit a sèries de cert misteri com aquesta.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES