La missió de Palmira Jaquetti

Susanna Barranco estrena el seu documental sobre la folklorista catalana que mostra la recerca de cançons que va fer per zones rurals i de muntanya
Palmira Jaquetti Un cant a la vida documental

Júlia Costa / @liujatasco


La figura de la poetessa, folklorista i compositora Palmira Jaquetti és encara poc coneguda per la majoria tot i que en l’àmbit de la música popular  i en molts indrets pels quals va passar no se l’ha oblidat mai. A la Filmoteca de Catalunya s’ha estrenat el magnífic documental de Susanna Barranco Palmira Jaquetti. Un cant a la vida. La directora va comentar que fer un documental és, avui, un miracle, però els miracles, de tant en tant, sembla que existeixen.

Al documental es poden veure imatges emblemàtiques d’aquelles muntanyes tan endarrerides del passat que va recórrer a la recerca de cançons populars durant les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, ja que el projecte se centra, sobretot, en la tasca feta al Pallars i es passa de forma subtil per la biografia de Jaquetti. També s’entrevisten persones diverses, com el monjo Massot i Montaner, un gran savi, em va emocionar veure’l.

 

Palmira Jaquetti Un cant a la vida

 

A banda de gent gran que va conèixer o va tenir referències sobre Jaquetti també hi surt gent jove, fent reflexions molt interessants sobre el lloc que li pertoca a la cançó tradicional en el present. L’enyorament del passat, sovint inevitable, obvia les mancances i misèries d’aquells indrets muntanyencs tan feréstecs. Massot i Montaner incideix en la importància, més enllà dels reculls de cançons, que tenen les reflexions i anotacions de Jaquetti sobre els llocs i la gent.

Amb aquest documental, i em passa amb molts altres, em vaig quedar amb ganes de saber-ne més. La complexa personalitat de Jaquetti i el seu coratge anant per aquells mons de Déu, fins i tot amb tots els seus problemes de mobilitat després de la seva malaltia (una artropatia severa), o el trist matrimoni amb un marit que no va estar a l’alçada i va guillar, són elements altament novel·lables.

Jaquetti, sempre en actiu, va sobreviure a la guerra i la postguerra i va morir d’una forma contemporània, en un accident de trànsit, el 1963. Susanna Barranco té molts altres documentals de categoria,  és una professional multidisciplinar, poeta, actriu i un munt de coses més. No sé si valorem com cal aquestes persones de tanta volada.

Categories
CINEDocumental
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES