Un avortament clandestí

A 'L’esdeveniment' Annie Ernaux narra com va avortar d'amagat amb 23 anys, ja que fer-ho era delicte a França
Annie Ernaux imatge

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


«Esdeveniment» és l’etiqueta pretesament neutra amb què Annie Ernaux decideix anomenar l’avortament clandestí al qual va sobreviure durant els anys seixanta, quan tenia 23 anys i estudiava a la facultat de lletres de Rouen, a la regió de Normandia. Aquest llibre d’Ernaux no narra cap enamorament, sinó que es concentra en les memòries del procés que va dur l’autora des de la concepció de la criatura fins a la interrupció voluntària de l’embaràs, en un moment en què l’avortament era il·legal a l’estat francès.

La llei francesa no només castigava la dona que volgués avortar, sinó que també condemnava a presó i a pagar una multa l’autor de qualsevol mena de maniobres abortives, les persones culpables d’haver-les afavorit i la propaganda anticonceptiva. La jove Ernaux estudiant va decidir enfrontar-se al pes d’aquesta llei per aconseguir interrompre el seu embaràs. Amb unes conviccions fortes, però immersa en neguits, pors i culpes.

 

Els anys Annie Ernaux

 

Ernaux fa una anàlisi retrospectiva tractant de recordar els sentiments que va tenir durant aquells moments de la seva vida. Des de la seva maduresa, explica els actes i els contraposa amb les seves valoracions personals. En aquestes acotacions hi entra tota l’experiència guanyada i també el canvi social que ha permès que, actualment, l’avortament ja no sigui una pràctica penada per llei a la majoria dels estats de la Unió Europea.

Ens descobreix algunes de les costures de l’obra literària tot plantejant-nos dilemes al voltant del procés d’escriptura: com descriure alguns dels personatges o què explicar de tot plegat. La decisió és clara: decideix explicar-ho tot. Relata els fets tal com ragen amb la seva claredat habitual, en un estil lleuger però carregat de sentit i de reflexió. Aconsegueix aprofundir en els detalls de l’avortament amb cruesa, però sense caure en la morbositat d’allò que representa aquest esdeveniment, concentrant-se en tot allò que és necessari per entendre-la.

L’esdeveniment (Angle en català amb traducció de Valèria Gaillard i Tusquets en castellà amb traducció de Mercedes i Berta Corral) és un llibre excepcional i, a més, molt valent. S’atreveix a parlar obertament de l’avortament, que, tot i ser legal, encara ara constitueix un tabú en la nostra societat. Es pot avortar, però no és habitual parlar-ne obertament. Ernaux trenca una llança a favor de compartir aquest dolor i ens convida a endinsar-nos en les reflexions que acompanyen aquest procés amb la sinceritat tan valuosa que la caracteritza. Ens obre una finestra que ens permet copsar el seu dolor i el de totes les dones que es podrien trobar en la mateixa situació arreu del món.

Categories
Biografies i memòriesLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES