Una mirada contemporània a la Bíblia i la Torà

A 'El libro de todos los libros', Roberto Calasso recorre les històries fonamentals de la civilització occidental explorant mites i narratives diverses
El libro de todos los libros
Imatge generada amb Dall-E.

XIMO PALAU

Roberto Calasso, a El libro de todos los libros (Anagrama amb traducció de Pilar González), ofereix una obra ambiciosa i d’una profunditat intel·lectual notable, que si bé exigeix certa concentració al lector, recompensa amb una experiència intel·lectual i estètica d’una riquesa excepcional. La seua reinterpretació de la cultura bíblica i toràica es presenta com una empresa d’erudició innegable, combinant la precisió acadèmica amb una prosa rica i evocadora que s’endinsa en les arrels mateixes del pensament religiós i filosòfic de la humanitat.

El llibre recorre les històries fonamentals de la civilització occidental, des dels patriarques i reis d’Israel fins a la figura del Messies, explorant el paper dels mites i les narratives que han configurat la nostra manera d’entendre el sagrat i el profà. Calasso estructura el seu discurs teixint connexions entre el pensament religiós i perspectives modernes, com la psicoanàlisi freudiana o la lectura històrica de l’Holocaust, oferint una visió renovada i multidimensional d’aquests relats clàssics. Aquesta aproximació permet al lector redescobrir textos antics des d’una òptica contemporània, fent-los ressonar amb les preocupacions i dilemes actuals.

L’estil de Calasso es caracteritza per una fluïdesa exquisida i una capacitat única per construir ponts entre tradicions i cultures, saltant de la mitologia hebrea a la filosofia grega, de la tradició oriental a les interpretacions modernes sense esforç aparent. Tot i que el seu enfocament pot resultar dens per a alguns lectors, la riquesa del seu discurs recompensa aquells que s’hi endinsen amb paciència. La seua manera d’entrellaçar mites, filosofia i història transforma la lectura en una experiència intel·lectualment estimulant, en la qual cada pàgina ofereix noves capes de significat.

 

Roberto Calasso

Roberto Calasso.

 

Alhora, la seua prosa elegant i plena de matisos aporta una dimensió estètica que eleva la lectura a una experiència gairebé sensorial. Pel que fa als continguts, Calasso tracta temes com el pecat original, el mandat diví, el sacrifici o la idea del poble elegit amb una combinació de fidelitat textual i interpretació lliure. Aquesta llibertat interpretativa no sempre busca la literalitat, sinó que aposta per una lectura més profunda i reflexiva, que convida a la meditació i al diàleg amb la tradició. Més enllà de la narració històrica o l’anàlisi filològica, el llibre és una indagació sobre la naturalesa mateixa del relat, sobre com les històries han configurat la nostra consciència col·lectiva i individual al llarg dels segles.

Aquesta reflexió és especialment suggeridora en els passatges en què Calasso compara la dimensó mítica amb la literatura moderna, establint paral·lelismes subtils entre figures bíbliques i personatges de la tradició literària occidental. El libro de todos los libros és una obra fascinant per als amants de la mitologia, la filosofia i la literatura. No és una lectura lleugera, però la seua combinació d’erudició i bellesa estilística la converteix en una proposta altament enriquidora. A més, és un llibre que convida a ser rellegit, ja que cada nova lectura revela noves connexions i profunditats inesperades.

Malgrat l’exigència del seu estil, la claredat i la coherència interna del seu discurs fan que, un cop el lector entra en la lògica del text, aquest es desplegue amb una gran fascinació. En definitiva, un llibre que captiva per la seua ambició i profunditat, capaç de despertar noves perspectives sobre uns textos que han modelat la nostra cultura. Una lectura recomanable per a aquells que vulguen comprendre el pes i la pervivència dels mites en la nostra civilització.

Categories
HumanitatsLLIBRESPensar el món
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

  • La gran família

    Herències emocionals

    Antònia Carré-Pons descriu a la novel·la 'La gran família' la relació entre dues germanes tocades per una malaltia.
  • Mambo Alejandra Moffat

    Una família que fuig

    'Mambo' és una novel·la d'Alejandra Moffat en què una família viu amagada de la dictadura de Pinochet al Xile dels anys vuitanta.
  • Manga el almanaque

    El pes del temps

    Al manga de Jiro Taniguchi 'El almanaque de mi padre' un home torna al seu poble natal per acomiadar el seu pare mort, amb qui tenia una relació distant.
  • Experimentar la vida amb poesia

    'Diari de laboratori' és un poemari d'Òscar Palazón que copsa experiències i sentiments més enllà del que és visible.