‘Réquiem por Brown’, la primera novel·la d’Ellroy

El protagonista és un detectiu privat que veu en un cas que li encarreguen la seva oportunitat per canviar de vida i fer justícia
james ellroy requiem por brown

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

James Ellroy és un dels referents de la novel·la negra americana i el guanyador del Premi Pepe Carvalho, el guardó del festival BCNegra que reconeix una trajectòria dedicada a la literatura criminal. Ellroy és autor de reconegudes novel·les, la més famosa de les quals és L.A. Confidential (Literatura Random House), tercera entrega de la tetralogia de Los Angeles que va fer el salt al cinema en una pel·lícula dirigida per Curtis Hanson i amb actors com Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basinger i Danny DeVito. El 2015 va arribar en castellà Perfidia (Literatura Random House), llibre que va ser un èxit i va recollir diversos elogis. De fet, diria que gràcies a la repercussió d’aquesta novel·la, el festival BCNegra ha volgut reconèixer l’obra d’Ellroy i Literatura Random House ha recuperat uns quants títols seus en una col·lecció dedicada a l’autor americà.

La primera novel·la que va publicar Ellroy va ser Réquiem por Brown (1981), que va arribar-nos en castellà de la mà d’Ediciones B, tot i que ara es troba exhaurida, com altres de les seves novel·les.  He volgut començar per aquest títol per endinsar-me en l’obra d’Ellroy, perquè m’agrada arrencar pels inicis i la veritat és que ha estat una magnífica sorpresa. El protagonista és un detectiu privat, Fritz Brown, que en el passat va ser policia de Los Angeles en l’àrea antivici, però la seva afició a la beguda i el seu caràcter agressiu va acabar amb la seva expulsió. Ara es dedica, per una banda, a investigar petits casos i, per l’altra, a recuperar cotxes que els seus propietaris no poden pagar per tal de retornar-los al concessionari. La seva vida canvia quan un excèntric home, que es fa dir Fat Dog (gos gras), li encarrega que investigui la seva germana Jane i l’home amb el que viu, un vell jueu de nom Sol Kupferman.

En un principi aquest cas sembla que serà una cosa ràpida, una investigació que li ha de durar només una setmana, però a mida que Brown va avançant, veu que la cosa és més seriosa i que la persona a qui realment ha d’investigar és a Fat Dog, un home cegat d’ira, piròman i perillós. És així com el detectiu veu una bona oportunitat per treure profit personal d’aquest atípic cas. En la novel·la ens trobem amb assassinats, robatoris, extorsió, xantatge, estafes i venjances. És una novel·la negra molt americana que es llegeix molt ràpid. La gràcia de la trama no és esbrinar qui és l’autor d’un assassinat, sinó desentrellar la xarxa criminal en la que es mou Fat Dog i els seus col·legues. Réquiem por Brown, que es va adaptar al cinema el 1998 sota la direcció de Jason Freeland, és una bona novel·la i el personatge principal és magnètic, un paio amb uns principis ambigus, violent, faldiller i apassionat de la música clàssica. És una llàstima que aquest personatge no hagi tingut continuïtat en altres novel·les. M’ho he passat molt bé en aquest primer contacte amb Ellroy.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES