L’Oest americà és més salvatge que mai

L'editorial RBA Libros recupera 'La sangre de los King', de Jim Thompson, publicada originalment fa mig segle

Marta Planes. Lleida / @martaplanes


RBA recupera La sangre de los King, de Jim Thompson, escrit en els anys 60 i que es va publicar per primera vegada el 1973, quatre anys abans de la seva mort. Thompson descriu un Oest més salvatge que mai, a partir de la família King, formada pel patriarca Ike i els seus tres despietats fills. King ha aconseguit tot el que té a força de violència i així mateix pretenen conservar els seus fills. Robatoris, assassinats, violacions, pallisses i tot tipus de violència omplen les pàgines d’aquesta novel·la que segueix la trajectòria de Critch, el germà petit dels King, un personatge que com tots els altres viu al límit entre la vida i la mort, sempre alerta perquè qualsevol petit gest li podria costar el coll o, com a mínim, la cartera. Tot s’hi val per aconseguir l’objectiu desitjat. Ni tan sols la família és intocable i un germà pot passar de víctima a botxí en qüestió de segons.

El lector de seguida s’adonarà que no es troba davant d’una novel·la negra convencional, en la qual un detectiu o policia investiga un crim o persegueix un delinqüent. La trama de La sangre de los King és imprevisible i varia tal com ho fa l’erràtica vida de Critch, que guanya i perd diners amb la mateixa facilitat. El paper dels agents de la llei és significativament poc rellevant. La novel·la de Thompson no és negra pel seu argument, sinó pels ambients que descriu, poblats de personatges marginals, bruts per fora i per dins. Criatures marcades per una infància terrible, pel inhòspit entorn en el que han hagut de créixer i finalment perdudes, sense possibilitat de redempció.

El seu estil és clar, directe, cru com el que descriu, reprodueix el llenguatge groller i brusc dels seus personatges. Pàgina rere pàgina, atrocitat després atrocitat, el lector es pregunta on els personatges o l’autor trobaran el seu límit i arriba a la conclusió que no hi ha, que ningú té una altra ètica o moral que la d’aconseguir el que vol. Thompson destrueix el somni americà: segons ell no és amb ganes de treballar i bones idees que es va construir el país sinó amb sang, corrupció i robatoris.

L’autor fa una crítica tan despietada com ho són els seus personatges al país en què va néixer i va créixer. El seu pare va ser un xèrif corrupte a Oklahoma i va acabar fugint a Mèxic, per la qual cosa els protagonistes de les seves novel·les no li resulten estranys. La figura del pare autoritari i aterridor és un tema recurrent en la sang dels King i en gairebé totes les seves novel·les. Thompson és poc conegut a casa nostra com a novel·lista, tot i que RBA ha anat recuperant les seves obres més conegudes, d’entre les 29 que va escriure. Els cinèfils el coneixen pel seu guió de Atraco perfecto o Senderos de gloria, dirigides ambdues per Stanley Kubrick. Algunes de les seves novel·les estan adaptades al cinema, com Los estafadores, dirigida per Stephen Frears, La huida de Sam Peckinpah o 1.280 almas de Bertrand Tavernier.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES