Jonas Kaufmann canta nadales

El tenor alemany publica 'It's Christmas!', el seu primer àlbum nadalenc amb cançons tradicionals i algun tema pop
jonas kaufmann it's christmas

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


La cursa discogràfica del tenor alemany Jonas Kaufmann sembla haver-se accelerat en els darrers dos anys amb la publicació de discos de naturalesa molt diversa. Només durant el 2020, han arribat a les botigues tres títols diferents, com són el disc de lieder Selige Stunde amb el pianista Helmut Deutsch, la versió de l’Otello de Verdi dirigida per Antonio Pappano i el recull de nadales It’s Christmas!. Que les grans veus de l’òpera complementin la seva carrera als teatres amb la publicació de discs és habitual, però no ho és tant aquesta intensa activitat, encara que potser ha estat el resultat d’un any estrany i de possibles coincidències. El cas de Selige Stunde, per exemple, és conseqüència del confinament. Tampoc és estrany que els cantants d’òpera vulguin demostrar la seva versatilitat amb projectes el màxim de transversals possibles per arribar a nous públics. En aquest sentit, un àlbum nadalenc és el projecte perfecte per colar-se a les cases de persones que no necessàriament són amants de la música clàssica.

It’s Christmas! suposa el debut de Kaufmann en el gènere nadalenc, es tracta d’un àlbum amb dos CD que recullen una àmplia selecció de cançons nadalenques, el primer dels quals està dedicat a temes tradicionals alemanys  com O du fröhliche i O Tannenbaum, mentre que el segon té un caràcter més internacional, amb títols que van des dels clàssics White Christmas, Jingle Bells o Silent Night fins al gran èxit contemporani All I Want for Christmas Is You de Mariah Carey. Vaja, més transversal impossible, i aquest és un dels aspectes positius de l’àlbum que publica Sony Classical, que et permeten escoltar cançons que no són conegudes al nostre país, com les que integren el primer disc, i combinar-les amb el clàssic britànic What Child is This? o el clàssic italià Gesù bambino, que si coneixem sobradament. Es tracta d’una selecció molt personal, però sense renunciar al caràcter clarament comercial d’aquesta proposta.

Voler vendre discos no és negatiu; més aviat al contrari, si no es venen, la indústria no funciona i la necessitem. Ara bé, tot i que l’ambició és molt honorable, cal saber quins són els límits amb els quals un es pot trobar quan assumeix reptes com aquest. Dic això perquè la versió que canta Kaufmann de l’All I Want for Christmas Is You era del tot innecessària en aquest àlbum. No sona gens bé; per molts arranjaments que se n’hagin fet, el de Carey és un tema pop, accelerat, i en aquesta versió la veu del tenor sembla anar molt a remolc de l’orquestra. Kaufmann li vol donar el seu toc personal, però no sembla que ho faci de forma natural, per marcar estil, sinó per sobreviure, per fer mínimament digna una versió que resulta forçada i fallida. Cal dir que és la cançó que tanca el segon disc i, per tant, la darrera de la selecció, així que prefereixo prendre-me-la com una mena de propina i no valorar tot el treball per només una peça, per molt que m’arribi a incomodar escoltar-la.

El millor d’It’s Christmas! està en el primer disc, en la tria de clàssics alemanys, perquè, per una banda, permeten accedir a un interessantíssim cabal musical i, per l’altra, perquè les veig unes interpretacions molt més acurades en el seu conjunt, tant en l’aspecte orquestral com en l’equilibri entre veu i música (quina meravella escoltar aquí Vom Himmel hoch, o Englein, kommt!). També és cert que és un repertori que permet al tenor sentir-s’hi molt més còmode perquè no s’allunya tant del seu propi bagatge interpretatiu, per exemple dels lieder de Selige Stunde. El segon disc, en canvi, és força irregular, em sedueixen el White Christmas i l’Entre le boeuf et l’âne gris de Kaufmann, però em grinyola el seu Jingle Bells i el Gesù bambino, amb una interpretació poc filada i amb algun moment de veua de falset que no li fa cap favor. Trobo que el resultat global hagués estat molt millor si hagués limitat una mica la seva ambició (comercial).

Kaufmann ja no és una jove promesa, és un tenor consolidat i apreciat arreu del món, així que es pot permetre divertir-se amb propostes com aquest It’s Christmas!, però també és cert que està en aquella època de maduresa on les passes en fals no passen tan desapercebudes. Ho he dit abans, aquest no és necessàriament un àlbum pensat per als amants de l’òpera, sinó per al públic en general i, per tant, no se li pot demanar el que no és. Però també és cert que els que tenim Kaufmann com un referent no perdem mai l’oportunitat d’escoltar qualsevol de les seves novetats i, al final, som els que tenim més arguments més valorar (per exemple i perdoneu que hi insisteixi) si calia que sumés a la seva carrera una versió tan desastrosa de la cançó de Mariah Carey. Així i tot, em quedaré amb les coses bones d’aquest It’s Christmas! (que les té!) i segur que l’aniré recuperant els propers nadals.

Categories
CLÀSSICADiscos
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES