Una sèrie sobre els misteris de l’Hotel Cecil i la mort d’Elisa Lam

Netflix recull tota la informació en la seva sèrie documental 'Escena del crimen: Desaparición en el Hotel Cecil'
Hotel Cecil

Manel Haro / @manelhc


El febrer del 2013 la jove Elisa Lam, estudiant canadenca d’origen xinès, va desaparèixer a l’Hotel Cecil de Los Angeles, sense deixar cap més rastre que l’inquietant vídeo que van gravar les càmeres de l’hotel quan ella era en un ascensor mostrant un comportament molt estrany. En el vídeo se la veia prement tots els botons de l’ascensor, sense que les portes es tanquessin, entrava i sortia, mirava cap als dos costats del passadís, movia les mans de forma poc natural i, finalment, desapareixia. Van passar els dies i ningú podia aportar cap dada sobre on es podia trobar. El vídeo el va filtrar la mateixa policia esperant que algú pogués donar alguna informació, i va ser gràcies a això que el cas va fer la volta al món i va provocar que molts ciutadans d’Estats Units s’obsessionessin amb el cas.

Aquesta passió detectivesca de gent anònima va provocar que es creessin comunitats a la xarxa on es discutien els detalls de la desaparició, fins i tot es posaven en dubte algunes proves, i va fer que diverses persones s’allotgessin a l’hotel per poder extreure’n les seves pròpies conclusions, algunes de les quals apuntaven a fenòmens paranormals i d’altres a la implicació del personal de l’hotel. La policia va trobar, unes setmanes més tard, el cos d’Elisa Lam dintre d’un tanc d’aigua ubicat a la teulada de l’edifici i sense cap senyal de violència. Començava llavors la complicada reconstrucció dels fets per determinar com havia anat a parar la noia allà.

 

Elisa Lam en una gravació de l'Hotel Cecil.

Elisa Lam en una gravació de l’Hotel Cecil.

 

Hi havia l’afegit -i això és especialment rellevant per entendre les reaccions d’aquests ciutadans convertits en detectius espontanis- que l’Hotel Cecil era conegut per la gran quantitat de crims, morts i violència que havia viscut des que es va obrir, el 1927. Tot això ho recull la sèrie documental de Netflix Escena del crimen: Desaparición en el Hotel Cecil, on, a banda d’aprofundir en el cas d’Elisa Lam, es fa un recompte dels casos més important de la crònica negra d’aquest enorme edifici de set-centes habitacions: suïcidis, assassinats, violacions, sobredosis, agressions… La directora de l’hotel -en el temps de la desaparició d’Elisa Lam- explica que cada dia es trucava a la policia per algun fet.

La sèrie mostra també la lluita de la direcció de l’hotel contra la seva història i la seva imatge negativa i perillosa (tant és així que, fins i tot, va inspirar la sèrie American Horror Story). Ubicat en un dels barris més conflictius de Los Angeles, a Skid Row, una part de l’hotel estava dedicat al turisme i l’altre com allotjament permanent (allà, una habitació constava menys que el lloguer d’un pis) de gent sense gaires recursos. El Cecil era un lloc d’alt risc, un allotjament on criminals de tota mena passaven desapercebuts, un lloc al marge de la llei. L’episodi d’Elisa Lam va ser un capítol més d’una llarga història de foscor. Finalment, el cas va ser esclarit i l’hotel venut per donar pas a una nova etapa. El 2017 el Cecil va ser declarat monument històric i cultural per ser un típic hotel americà de principis de segle.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES