‘Total Control’, una finestra a l’Austràlia aborigen

La sèrie de Filmin, dirigida per Rachel Perkins, és un thriller polític que ens endinsa en la situació de la població aborigen d'Austràlia
filmin total control

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


La sèrie Total Control (Austràlia, 2019) ens transporta al parlament australià a Canberra per mostrar-nos la realitat política del país. Explora la realitat política australiana en profunditat: tracta el funcionament de la cambra, la conciliació laboral dels senadors, les relacions de poder i d’interessos entre els membres del mateix partit i amb la oposició i la relació entre els polítics i la ciutadania. Es tracta de forma àgil però densa, amb converses ben mesurades i sempre amb una picada d’ullet sarcàstica de tornada cap a la societat. La sèrie esdevé una eina poderosa de reflexió social.

La sèrie comença amb Alex Irving (Deborah Mailman) fent-se viral per aturar un tiroteig. La primera ministra d’Austràlia, Rachel Anderson (Rachel Griffiths), aprofita l’ocasió per oferir-li un seient al parlament australià com a senadora per l’estat de Queensland. L’Àlex és una dona carismàtica d’origen indígena de Winton, una localitat situada a l’interior del continent australià, a l’estat de Queensland. Aquesta zona pertany tradicionalment als koa, un poble aborigen que domina gran part de l’estat de Queensland, el sud de l’estat d’Austràlia Sud i una zona del Territori del Nord, al voltant del riu Diamantina.

La primera temporada narra els dies d’Àlex Irving com a senadora del partit conservador al parlament australià. Àlex Irving és una dona aborigen, mare soltera i sense estudis. La seva mare va passar la infància en un camp de concentració (les missions) on els colons –i després de la independència australiana el 1901, els seus descendents– reeducaven la població aborigen per impedir que aprenguessin la llengua dels seus pares i les seves tradicions. La sèrie ens mostra les dificultats de la població indígena, menystinguda en totes les decisions polítiques, infrarepresentada als òrgans de govern controlats pels descendents britànics i completament oblidada, subdesenvolupada i vexada. Mostra amb sequedat la realitat d’un país racista que discrimina de forma sistemàtica la població autòctona del país. De fet, la sèrie originalment duia com a títol Black Bitch, un insult habitual cap a les dones indígenes, tot i que es va descartar per ser massa controvertit.

 

total Control

 

De l’altra banda trobem Rachel Anderson, la primera ministra. Dirigeix una coalició força dividida entre liberals i nacionals, fins i tot dins el seu mateix partit. Rachel ha de fer front a les múltiples amenaces que intentaran fer-la caure. És en aquesta situació que contacta amb Àlex Irving per afavorir la seva popularitat i millorar les dades del partit en els sondejos electorals. Totes dues són dones fortes i valentes: Àlex es mou seguint els seus instints i fidel als seus ideals, carregada de passió i energia; Rachel, en canvi, arrossega anys d’experiència i es mostra més racional i calculadora: ja sap com funciona un sistema democràtic que està ple d’esquerdes.

Les interpretacions de Deborah Mailman i de Rachel Griffiths són impecables i transmeten moltíssima força. Cal destacar també l’actuació de Trisha Morton-Thomas, que interpreta la mare d’Àlex Irving. És del poble Anmatyerre, un poble indígena del Territori del Nord d’Austràlia. Casualment, la seva primera aparició en la indústria cinematogràfica australiana va ser de la mà de la mateixa directora, Rachel Perkins, i amb Deborah Mailman com a protagonista, a la pel·lícula Radiance (1998). La directora de la sèrie és d’ascendència en part indígena (Arrernte), en part irlandesa i alemanya. El 1992 va fundar la productora Blackfella Films, que crea contingut per a televisió, teatre i plataformes en línia amb un interès especial per les històries sobre les poblacions aborígens d’Austràlia.

Aquest thriller polític ha rebut diversos premis ben merescuts de l’Acadèmia Australiana de Cinema i Televisió. Entre ells, la millor sèrie dramàtica, la millor actriu protagonista a Deborah Mailman i a la millor actriu secundària, Rachel Griffiths. Mailman és la primera actriu aborigen en guanyar el premi a millor actriu de l’Acadèmia Australiana del Cinema i la Televisió, el 1998 per la pel·lícula Radiance. Així, la sèrie s’emporta un triplet de premis a les grans dones de la sèrie: la directora i les dues actrius principals.

La primera temporada d’aquesta sèrie de Rachel Perkins està disponible a Filmin en versió original amb subtítols en català i castellà i doblada al castellà. Esperem que no trigui a arribar la segona temporada, que es va emetre el novembre de 2021 a la cadena de televisió australiana ABC.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES