Saber-ho tot de Proust

Nicolas Ragonneau publica 'El proustógrafo', un llibre amb infografies que recullen informació diversa sobre l'autor d''A la recerca del temps perdut'
ProustProust

Eduardo Suárez Fernández-Miranda


Marcel Proust (Auteuil, 1871-París, 1922) es va consagrar completament a l’escriptura, esdevenint l’autor d’una de les obres fonamentals de la literatura universal: A la recerca del temps perdut. A l’igual que altres grans novel·les -pensem en l’Ulisses de James Joyce– la de Proust conté una sèrie de claus a les quals el lector s’haurà d’enfrontar amb voluntat i determinació per tal d’introduir-se al seu univers.

Per commemorar el centenari de la mort de Proust, Alianza Editorial ha publicat El proustógrafo, del periodista i escriptor francès Nicolas Ragonneau, en col·laboració amb Nicolas Beaujouan, director artístic i editor de 404 Comics. Es tracta d’un llibre de gran originalitat, que funciona com una veritable enciclopèdia visual, dedicada tant a l’escriptor francès com a la seva obra magna. Els autors han reunit al voltant de cent infografies on es reuneix tota la informació necessària per no perdre’s res de l’univers de Proust.

Les dades recopilades per Ragonneau, fruit d’un llarg procés de documentació, es transformen, per art de Nicolas Beaujouan, en una infinitat d’esquemes, estadístiques o il·lustracions, mostrant un disseny tan creatiu, que gaudim no només de la informació que ens ofereixen sobre el genial escriptor parisenc, sinó també d’aquesta atractiva manera de mostrar-ho.

 

Nicolas Ragonneau

Nicolas Ragonneau.

 

Com assenyala l’escriptor Thierry Laget al prefaci, «cadascun dels temes d’aquest llibre està pensat com una cita convertida en imatges, o un compendi d’informacions.» I hi afegeix: «allà on cal una documentació considerable i molesta per reunir tots els primers traductors de Proust en cada llengua, una simple infografia els mostra en un obrir i tancar d’ulls.»

Què ens interessa conèixer sobre Proust i la seva obra? Quines són les peculiaritats del seu estil literari? Quantes desenes de milers de cartes va enviar? Quants llibres va vendre Proust? Quants personatges ha dotat de vida i paraula ? Quina és la veritable història de la magdalena?

A totes aquestes preguntes, i moltes més, respon El proustógrafo. Per exemple, una de les infografies ens informa que Proust va canviar de domicili cinc vegades en 51 anys, que els seus llibres publicats sumen 3.284 pàgines, les vegades que Marcel Proust va agafar el metro, o que una vegada l’autor francès es va batre en dol (el 6 de febrer de 1897, contra Jean Lorrain). Amb la publicació d’El proustógrafo, Alianza ens ofereix l’oportunitat d’aprofundir de manera lleugera i enginyosa en l’univers proustià.

Categories
Estudis literarisLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES