La passió segons santa Nothomb

A 'Set' l'escriptora belga es posa en la pell de Jesucrist i narra en primera persona els seus últims dies abans que fos condemnat
set amelie nothomb

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Amélie Nothomb va entomar l’ambiciós repte de posar-se en el cos i la pell de Jesús per escriure la seva novel·la Set (Anagrama amb traducció de Ferran Ràfols al català i de Sergi Pàmies al castellà). Es tracta d’una història bastida sobre una estructura narrativa atrevida que ens ofereix el punt de vista d’un Jesús humà, i que comença d’aquesta manera: «Sempre he sabut que em condemnarien a mort.» Així, la novel·la ens guia pel judici on es decidiria la condemna de Jesús.

Entre qui declara hi ha els afectats pels miracles: el matrimoni de Canà, l’exposseït de Cafarnaüm o Llàtzer. Amb una ironia fina que frega el sacrilegi, Nothomb narra els moments finals de la vida de Jesús a través d’un monòleg interior intens i emocional. Des del judici a la cort de Pilat fins a la crucifixió al Gòlgota, l’autora reinterpreta els pensaments que experimenta Jesucrist en el seu camí cap a la mort.

 

Amélie Nothomb

 

Nothomb fa un gran treball en la construcció del personatge de Jesús, en una contraposició entre els fets narrats als textos bíblics i la ficció literària que tracta d’explorar les reflexions de Jesús en els seus últims dies, combinant així la divinitat del Messies amb la humanitat de l’home que pateix i estima.

Es tracten alguns episodis bíblics en una visió retrospectiva de la trajectòria vital i una superposició de perspectives històriques i ficcionades. Jesús pondera el seu camí i la relació que ha tingut amb altres persones, amb un èmfasi especial en Maria Magdalena, que es presenta com la seva estimada. Es crea una versió convincent d’un Jesús que, lluny de ser una figura mítica i divina, es mostra com un ésser humà vulnerable amb qui és molt més fàcil de sentir-s’hi identificat.

Set ens ofereix una bona reflexió sobre uns fets que tenim ben sentits des de l’originalitat de la primera persona. S’aprofundeix en la relació entre la vida i la mort i en el fet religiós, la fe i la divinitat. Nothomb ens convida a meditar al voltant de temes clàssics des d’una perspectiva provocadora en un estil elegant i directe.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES