Natalia Grace, nena maltractada o adulta psicòpata?

La sèrie documental d'HBO 'El curioso caso de Natalia Grace' reconstrueix la història d'una nena adoptada per una família que la va acusar d'intent d'assassinat
El curioso caso de Natalia Grace
Natalia Grace.

Manel Haro / @manelhc


La sèrie documental d’HBO El curioso caso de Natalia Grace reconstrueix una d’aquelles històries que només podries creure dintre de la ficció. Però els fets van passar realment. El matrimoni Kristine i Michael Barnett, de l’estat d’Indiana, als Estats Units, van adoptar una nena ucraïnesa de sis anys que patia displàsia espondiloepifisial congènita, que implicava malformacions en el cos i nanisme. Aquesta nena, Natalia Grace, va passar a formar part d’una família aparentment feliç: ara tenia un pare i una mare, a més de tres germans. Les coses, però, es van tòrcer: Els pares adoptius van denunciar que Natalia, en realitat, no era una nena, sinó una persona adulta que estava intentant assassinar tota la família.

A partir d’aquí, van passar una sèrie de fets propis d’una pel·lícula de misteri o directament de por. Natalia Grace va ser abandonada en diverses cases, sense gairebé recursos, una de les quals es trobava en un barri marginal, ple de delinqüència. Per al matrimoni Barnett era una adulta perillosa. Per a moltes altres persones que la van conèixer, era una nena maltractada pels Barnett. El documental d’HBO recull diversos testimonis que van conèixer tant Natalia com els pares adoptius. Qui no recordi aquesta història, que va arribar als mitjans de comunicació del nostre país, segurament dubtarà en cada capítol sobre qui tenia raó: ¿era una nena maltractada o una adulta psicòpata?

 

Natalia Grace HBO

Natalia Grace.

 

Els pares van ser denunciats per negligència infantil. Del matrimoni, que es va separar, només parla Michael al documental i ho fa situant-se com una víctima de les manipulacions de la seva exesposa Kristine, una dona suposadament mentidera i agressiva que estomacava de valent la seva filla adoptiva i la sotmetia a càstigs que eren una autèntica tortura. Altres testimonis destaquen que els psicòpates eren els pares, els dos, i això podria encaixar, especialment quan sentim a parlar Michael Barnett, qui ofereix un testimoni inversemblant, excessivament dramàtic i ple de plors artificials per queda bé davant la càmera.

D’altra banda, però, hi ha veïns de Natalia que asseguren que van tenir por del seu comportament i que es van allunyar d’ella tant com van poder. ¿Seria aquesta actitud estranya i amenaçadora de Natalia la conseqüència d’una vida de maltractaments o realment hi havia alguna cosa fosca en ella? El documental no esclareix tots els dubtes sobre el cas, però ofereix una mirada bastant completa al respecte. La història, que recorda la pel·lícula La huérfana de Jaume Collet-Serra, és digna de la millor crònica negra nord-americana. Impossible acabar de veure el documental i no posar-se a buscar més informació a la xarxa.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES