‘Caminant per Catalunya’, un clàssic de la televisió local

El programa de la Televisió del Ripollès fa anys que mostra rutes per pobles catalans alhora que ens parla de la història i la cultura de cada indret
Caminant per Catalunya 2

Fa ja uns anys, buscant per YouTube vídeos sobre rutes a peu per Catalunya, vaig topar amb un programa de la Televisió del Ripollès que em va enganxar des del primer moment. Es tracta de Caminant per Catalunya i aplega, des de fa més d’una dècada, un grup de persones que setmanalment queden per emprendre diversos camins per les nostres terres. El que em va seduir d’aquest programa és, d’una banda, la senzillesa del plantejament i del contingut. D’altra banda, la riquesa de referències que hi havia en cada ruta.

Aquests programes tenen, en part, l’essència dels llibres que Josep Maria Espinàs va escriure sobre els seus viatges a peu, en el sentit que l’autor no es limitava a relatar el seu pas pels pobles de Catalunya i Espanya, sinó que amania cada aventura amb informació diversa sobre la història, la cultural i les formes de vida local. Els conductors d’aquest espai de la Televisió del Ripollès també fan aquesta aportació cultural i històrica mentre ens ensenyen els paisatges que transiten. No és cap banalitat, gràcies a aquests apunts, l’espectador pot conèixer, per exemple, escriptors i artistes de gran rellevància local que o bé no han rebut gaire atenció fora dels seus pobles o bé han quedat arraconats en l’oblit. En són un exemple el pintor olotí Josep Berga Boix (un dels creadors de l’Escola d’Olot) o l’escriptor de Prats de Molló Carles Bosch de la Trinxeria.

 

Caminant per Catalunya

Membres de l’equip que fa possible el programa.

 

Qui estigui familiaritzat amb aquest programa sabrà que són diversos els seus presentadors, la qual cosa transmet la sensació de feina d’equip, com si el grup d’excursionistes fos una gran família. Abans de començar cada ruta, ens informen sobre el recorregut, el desnivell i el grau de dificultat. La majoria d’elles són molt fàcils de fer, per a tota mena de cames, i no s’endinsen en terrenys gaire tècnics. De fet, aquestes rutes passen per espais naturals, però també creuen pobles. Sovint, l’objectiu és veure ermites, santuaris, coves o velles construccions, però hi ha traçats per a tots els gustos.

Caminant per Catalunya ens ha portat, a través de la pantalla, Vallgorguina, Calella, Hostalric, Sitges, Sant Feliu de Guíxols, Camprodon, Argentona i Banyoles, entre altres municipis de Catalunya. El darrer que han trepitjat, de fet, forma part de la Comunitat Valenciana, es tracta del poble de Sant Mateu, del Baix Maestrat, totalment desconegut per a mi i que m’han fet ganes de visitar-lo. El programa forma part de La Xarxa i es pot seguir per diverses televisions locals, a més de YouTube. El recomano sens dubte, venen ganes d’agafar la motxilla, ficar-hi l’entrepà i començar l’excursió.

Categories
OPINIÓ
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES