Una família massa peculiar

Filla d'una mare sobreprotectora i d'un pare obsessionat amb la seguretat, Veronica Raimo novel·la amb humor les seves vivències a 'Res és veritat'

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Veronica Raimo (Roma, 1978) ha publicat diverses novel·les, ha escrit el guió de la pel·lícula Bella addormentata (2012) i ha traduït diversos llibres de l’anglès a l’italià. Res és veritat és la seva primera novel·la traduïda al català i al castellà i ha estat guanyadora del premi Strega Giovanni. En català, la publica Edicions de 1984 gràcies a la traducció de Mercè Ubach; en castellà, Libros del Asteroide amb traducció de Carlos Gumpert.

Res és veritat narra la pròpia història de la Veronica Raimo, des de la seva infància en un barri obrer de la capital italiana fins a les seves aventures per l’Europa actual com a escriptora. Raimo ens presenta la seva família d’ascendència pullesa: una mare sobreprotectora i patidora que es preocupa tothora de saber on són els seus fills i un pare obsessionat amb la seguretat que es capfica en seguir aixecant parets per fer un pis de seixanta metres quadrats cada vegada més angost.

 

Veronica Raimo

Veronica Raimo.

 

La novel·la descriu les diferents fases de la vida de Raimo amb una ironia i un humor finíssims, que permeten aprofundir en les diferents esquerdes que la construeixen com a persona des d’una autocrítica mordaç farcida d’anècdotes còmiques. Analitza les relacions personals a través de la selecció de diversos moments que marquen la seva història i que ens permeten entendre els lligams que els uneixen i la base de la seva personalitat.

Raimo reflexiona sobre els seus familiars, les seves amistats i els seus (intents de) parella. Aquesta història gira al voltant d’aspectes com la maternitat, l’amiga de la infància que fa temps que no veus, el descobriment del plaer sexual… Les històries personals es fan col·lectives i ens permeten veure’ns-hi reflectits, especular desenllaços alternatius i ens ajuden a entendre com ens relacionem els éssers humans.

Des d’aquesta veritat manipulada, també ens ofereix una perspectiva del món literari que comparteix amb el seu germà, l’escriptor Christian Raimo qui, segons la novel·la, també està preparant un llibre de ficció sobre la seva família. Ens caldrà consultar-lo per tal de contrastar-la amb la versió de la seva germana petita si volem poder escollir quina de les dues manipulacions de la veritat ens fa més el pes.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES