Aprendre sobre l’amor a través dels clàssics de la literatura

A la novel·la juvenil 'La gramàtica de l’amor', de Rocío Carmona, una noia tracta de superar un desengany amorós
La gramàtica de l’amor
Detall d'una de les il·lustracions que Meritxell Ribas ha fet per al llibre.

Patricia Tena. Barcelona


Després del divorci dels seus pares, la Irene ingressa en un internat del sud d’Anglaterra. Allà pateix les primeres conseqüències del mal d’amor per culpa d’en Liam, el típic noi irressistible de la classe que resulta ser tan maco com maliciós. La protagonista, en un intent de còrrer i expulsar les seves preocupacions, marxa cap al penya-segat que hi ha al costat de l’escola. En Peter Hughes, el seu professor de llengua, la veu i, creient que la jove intenta suïcidar-se, l’atura espantat. Sota l’aparença de càstig per haver marxat de l’internat sense permís però amb el veritable objectiu d’ajudar-la, el docent li diu a la Irene que haurà d’anar cada dimecres al seu despatx per aprendre «la gramàtica de l’amor». Es tracta d’una assignatura feta a la seva mida que es basa en la lectura de grans clàssics de la literatura universal com Goethe o Jane Austen, dels quals la Irene haurà d’extreure les seves pròpies conclusions sobre l’amor i les experiències vitals.

Rocío Carmona va inspirar-se en la cançó The grammar of love del grup Nikosia, d’on ella és cantant, per debutar en el panorama literari. L’estil de l’autora m’ha recordat al del seu amic Francesc Miralles, ja que ambdós escriuen històries que podríem considerar-se inspiracionals; és a dir, sense ser llibres d’autoajuda, sí aconsegueixen que el lector es quedi sempre amb una bona sèrie de reflexions i consells. A més, els seus llibres estan plens d’informació sobre escriptors, pel·lícules, cançons i obres d’art, així que en l’acabar-los sentim una doble satisfacció: haver gaudit d’una bona novel·la i haver après.

A La gramàtica de l’amor (La Galera, en català i castellà) són moltes les reflexions que en podem extreure, promogudes principalment per les set novel·les que ha de llegir la Irene per a aquesta peculiar assignatura: L’amant perillosa d’Haruki Murakami, Orgull i prejudici de Jane Austen, Carta d’una desconeguda de Stefan Zweig, Anna Karennina de Tolstoi, Werther de Goethe, Jane Eyre de Charlotte Brönte i El amor en los tiempos del cólera de Gabriel García Márquez. En aquest sentit, si hem de retreure alguna cosa al llibre és que obviament està ple de spoilers, tot i que Carmona creu que com són clàssics, la majoria dels lectors ja saben com acaben sense haver-los llegit. La gramàtica de l’amor, que compta amb unes magnífiques il·lustracions de Meritxell Ribas, és una proposta interessant que ens convida a (re)descobrir grans novel·les de la literatura universal, a més d’intentar esbrinar i comprendre millor els mecanismes del cor i dels sentiments.

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Eloy Moreno Diferente

  El més normal és ser diferent

  L'escriptor Eloy Moreno narra a ‘Diferente’ una història de superació, esperança i dol alhora que reivindica la diversitat entre les persones.
 • El sacrifici d'Ifigènia

  Ifigenia a Àulida

  La tragèdia d'Eurípides se centra en el sacrifici d’Ifigenia, quan el seu pare, Agamèmnon, lidera les tropes que han d’arribar a Troia, a la recerca d’Helena.
 • el matarife sandor marai

  L’origen de la violència

  A 'El matarife', l'escriptor hongarès Sándor Márai mostra com un nen innocent esdevé un criminal d'adult després de combatre en la Primera Guerra Mundial.
 • Un cor de neu Anna Manso

  Refer el que s’ha trencat

  A 'Un cor de neu', l'escriptora Anna Manso retrata la relació entre una mare i un fill que s'han distanciat per uns fets dolorosos del passat.