‘Ciutat de Bohane’, la fascinant primera novel·la de Kevin Barry

En una ciutat putrefacta i on regna la llei del més fort, l'albí Logan Harnett intenta mantenir-se al poder
ciutat de bohane

Ignasi Mena. Barcelona / @ignasimena


Hi ha molts motius pels quals s’hauria de llegir Ciutat de Bohane (o en castellà Ciudad de Bohane) i un d’ells, i potser el més important, és que avui dia es publiquen poques òperes primes que siguin tan atrevides, tan valentes i tan potents com la primera novel·la de Kevin Barry. En una ciutat putrefacta i on regna la llei del més fort, l’albí Logan Harnett intenta mantenir-se al poder amb l’ajuda de la seva dona i de la seva mare, tot dirigint el seu fidel grup de Pixavins contra l’amenaça de les famílies del nord. Massa acostumat a l’actual status quo i a la vida quasi burgesa que porta, en Logan perd de vista que l’enemic a vegades no és a fora sinó a dins de casa, i quan els del nord vulguin, un cop més, disputar-se l’hegemonia de Bohane amb una nova i sagnant Contesa, alguns dels Pixavins més lleials aprofitaran per a qüestionar al seu actual líder…

Amb una premissa d’aquestes característiques, qui llegeix no té més alternativa que deixar-se endur per la trama i veure com corre la sang. I és que a Bohane en són molt, de bèsties. Però els habitants d’aquesta ciutat irlandesa i allunyada de la mà de Déu, contra tot pronòstic, també s’enamoren i s’enyoren de temps passats i millors. És així que tres dels personatges principals (el Logan; la seva divertidíssima mare, la Nina, i el sempre sorprenent Gant) destaquen per la seva humanitat i és difícil no admirar amb quina personalitat s’enfronten a l’adversitat. Allà on s’amaga la violència més descarnada és possible trobar-hi l’ànima més malenconiosa…

Com tota bona novel·la d’aventures (i crec que qualsevol lector de Joc de trons s’ho passaria la mar de bé dins de Bohane i amb els personatges d’en Barry) Ciutat de Bohane disposa de grans escenes èpiques, de paisatges prenyats d’imaginació i de detalls que farien les delícies tant dels fans del cinema de gàngsters com dels seguidors de Nick Cave o Tom Waits. El pecat, se’ns diu tot just començar la novel·la, surt del riu Bohane, que dóna nom a la ciutat, i ho impregna tot; però la novel·la es desenvolupa gràcies a com es posicionen les persones davant del pecat, i és així que la redempció és possible per aquells que la desitgin. No és fàcil, tanmateix, fugir de la temptació del poder, i un dels grans encerts del Barry és haver construït un paisatge on la premsa, els rituals bèl·lics i els vicis juguen un paper importantíssim a l’hora de dissenyar el futur social i polític de la ciutat. Entretinguda, fascinant i estèticament arriscada, Ciutat de Bohane ens arriba de la mà de Raig Verd editorial després d’haver guanyat el Premi IMPAC. Ofereix un món complex i ric del qual se’n podrien treure encara unes quantes novel·les més.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES