Una dona amb caràcter

A 'Una mujer de recursos' l'americana Elizabeth Forsythe Hailey retrata l'univers femení de la la primera meitat del segle XX

 

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Una mujer de recursos (Libros del Asteroide) és la primera novel·la de l’escriptora Elizabeth Forsythe Hailey (Dallas, 1938) i es va publicar l’any 1978. L’autora es va inspirar en la vida de la seva àvia, una dona poc convencional, si es considera l’època en la qual va viure. Poc convencional però prudent, preocupada per temes econòmics, benestant i de classe privilegiada. A més a més, bona persona, amiga dels seus amics, familiar i generosa. Bess Steed Garner, la protagonista del llibre, a  través de cartes escrites a gent molt diferent del seu entorn, incideix en la vida quotidiana, intima i privada, reflexiona sobre el paper de la dona, passa instants feliços i moments d’angoixa, viu petites tragèdies familiars i alegries diverses. A més a més de les cartes personals trobem al llibre telegrames, invitacions a balls, notes necrològiques…

El llibre, amb traducció de Concha Cardeñoso, es presta a diferents nivells de lectura i més enllà del que llegim ens adonem de com aquesta dona del seu temps i del seu mitjà social es pregunta sobre un munt de coses al llarg del temps. No és tan sols una mediocre dona burgesa acomodada, del sud dels Estats Units, sinó que experimenta una evolució lligada als canvis històrics i socials, contemplats sempre amb un sentit crític amable però punyent. La protagonista neix a finals del segle XIX i viu fins ben entrats els anys 60 del segle XX.

Bess fa una vida convencional però no inamovible, pel camí ha de deixar de banda desitjos no realitzats, però és una dona amb un sentit eminentment pràctic de l’existència, respecta les normes, no se n’escapa indemne però res no és excessiu, en aparença, en aquesta vida que en ocasions pot semblar banal. És una dona que té, això sí, recursos propis, tot i que en quedar vídua haurà de bregar amb els negocis, esdevenint una mena de matriarca familiar. En aquesta família no hi faltaran trasbalsos, l’accident greu d’una de les filles, la mort del primer marit, la d’un fill, problemes generacionals quan els infants creixen.

La protagonista es torna a casar i aquest segon matrimoni, que a la llarga també s’emmotlla a una convivència amable, la farà dubtar en moltes ocasions sobre la mateixa institució matrimonial i les seves servituds, que afecten a les dones però també, d’una altra manera, als homes. El llibre va tenir un gran èxit de vendes en el moment de la seva publicació, a finals dels setanta, cosa notable considerant que es tractava d’una època en la qual el feminisme optava per rebel·lies més radicals però s’explica pel fet que narra la vida d’una dona de caràcter, disposada a agafar les regnes de la seva pròpia vida, sense fer massa trencadissa.

El gènere epistolar no és avui habitual en els llibres de narrativa i pot ser que la manca de costum, o potser els anys passats des de la publicació de la novel·la, hagin contribuït a generar, en llegir-la avui, una mena de sensació de monotonia en alguns moments, tot i que la segona meitat de la narració té més ritme que la primera. Cada vegada tenen més pes els llibres en els quals, a través dels ulls d’una dona, se’ns explica la vida quotidiana des d’un punt de vista femení. L’interès principal del llibre rau en aquesta visió, durant molt de temps menystinguda o amagada.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES