Wattpad, la xarxa social que triomfa entre els adolescents

La plataforma digital i interactiva de lectura i escriptura ha seduït molts joves, sobretot a partir de la pandèmia

La desconnexió dels mitjans de comunicació tradicionals amb les noves generacions és un fet. Fins fa poc la comunicació havia estat generalment unidireccional, ja que l’espectador podia intervenir poc i ni tan sols se l’animava a qüestionar res. Noves vies com Twitch, però, triomfen perquè s’han adaptat als nous llenguatges. A més, permeten, a través d’un xat, la interacció tant vertical (amb l’streamer) com horitzontal (amb la resta d’espectadors), assolint una comunicació bidireccional. Aquest procés comunicatiu fins i tot ha arribat a la lectura i l’escriptura. 

Wattpad és una xarxa social d’escriptura i de lectura, i és molt popular entre els adolescents. Hi ha joves que s’hi passen el dia escrivint o llegint. Encara corre el rumor que les noves generacions llegeixen i escriuen poc. Les dades, tanmateix, van en una línia diferent: ho continuen fent però han canviat els canals.

A Wattpad, els usuaris (amb registre gratuït) comparteixen els seus textos o llegeixen allò que altres han escrit. El web (o app) es divideix en temàtiques segons preferències. Per exemple, hi ha ciència, anime, institut, amistat, fantasia… Els usuaris que s’animen a escriure omplen unes dades bàsiques sobre la seva pròpia història: títol, descripció, personatges principals, categoria, etiquetes… D’aquesta manera, qualsevol que navegui per Wattpad podrà trobar el text que compleixi amb els requisits corresponents. 

En aquesta plataforma també hi ha continuacions fictícies de novel·les ja publicades. Són els fanfics de tota la vida i tenen molt d’èxit. Els usuaris, mitjançant missatges públics o privats en el perfil de l’autor, poden opinar sobre la història, suggerir-li canvis o un desenllaç, i fins i tot li demanen aparèixer a la trama com si fossin un personatge més. Per tot plegat és una xarxa social ben viva i, com Twitch, permet una comunicació bidireccional. 

Els adolescents perceben aquesta xarxa social com l’espai virtual a través del qual compartir els textos propis amb la certesa que algú, en algun indret del planeta, els llegirà i n’opinarà. Wattpad no és una plataforma nova. Ja fa anys que dura, però el període pandèmic n’ha renovat la popularitat. Molts adolescents van trobar-hi el consol que buscaven durant els mesos de tancament. Força novel·les que triomfen a les llibreries avui dia han sortit d’aquesta xarxa social. Val la pena, doncs, apropar-s’hi, fer-li una ullada i aprofitar-ne el filó per tal de potenciar l’escriptura i la lectura entre els més joves.

Categories
OPINIÓ
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES