‘Estamos muertos’, zombis a l’institut

A la sèrie coreana de Netflix un virus creat artificialment es transmet entre els alumnes d'un centre educatiu
estamos muertos

Manel Haro / @manelhc


Les pel·lícules i sèries de zombis tenen molts adeptes, un públic fidel que espera noves històries, encara que la fórmula acostumi a ser sempre la mateixa. Tots els zombis corren com una bala, tenen gana, mosseguen i transmeten el virus de la mateixa manera. Segons les necessitats del guió, es transformen més o menys ràpid (els personatges principals, per exemple, sempre acostumen a trigar molt més que els secundaris). El que sí que pot ser diferent en cada història és el lloc on passen els fets: una gran ciutat, un edifici, un tren… Les noves propostes han de ser imaginatives i trobar espais que el cinema no hagi explorat abans.

En el cas de la sèrie coreana de Netflix Estamos muertos -el cinema coreà està capitalitzant l’univers zombi- aquest nou espai és un institut. Bé, no és que aquesta sigui la primera vegada que un d’aquests virus entra a les aules en una pel·lícula, però una sèrie -de dotze capítols– dona molt de joc a aquesta ubicació. Tot comença amb una baralla entre adolescents, un cas d’assetjament escolar que els hi escapa de les mans. La víctima és un noi acostumat a ser maltractat pels seus companys, però aquesta vegada hi ha una variable: en el moment de més tensió, el noi mostra una agressivitat zombi. Aquesta mutació és produïda pel virus que el seu pare -professor de ciències de l’institut, que va ser acomiadat d’una empresa farmacèutica- li ha inoculat, justament per protegir-lo i que es pugui defensar dels atacs.

No serà aquest noi, però, qui transmeti el virus pel centre, sinó un altre fet casual (tot i que amb el mateix origen). Els alumnes comencen a transformar-se, a mossegar tothom, i alguns d’ells surten als carrers, així que gairebé tota la ciutat es contagiarà a poc a poc. La part més interessant, però, serà la que passa dintre de l’institut, perquè per sobreviure, els nois han de moure’s per l’edifici, i tots els passadissos estan plens de zombis: els seus professors i antics companys de classe. A fora, l’exèrcit pren el control de la situació mentre els professionals sanitaris tracten d’entendre l’estrany i imprevisible comportament del virus.

El tema de l’assetjament escolar és una peça important en aquesta història. Són diversos els alumnes que el pateixen en una mena d’ordre que diferencia molt clarament els dèbils dels més forts. L’aparició del virus zombi, en canvi, farà que aquest ordre es reverteixi en alguns casos i els dèbils passin a ser la principal amenaça dels qui abans eren els més forts. L’evolució del virus, amb constants mutacions, també és un dels aspectes rellevants, especialment ara que hem passat la pandèmia de la Covid. Estamos muertos és una sèrie entretinguda, satisfà les expectatives que genera i obre la porta a una segona temporada, que sembla que es produirà.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES