‘One day’, retrat d’un drama quotidià

La pel·lícula de Zsófia Szilágyi mostra la frenètica vida d'una dona ocupada tot el dia amb la feina i la família mentre el seu marit fa la seva sense cap mena d'empatia
One day de Zsófia Szilágyi

Manel Haro / @manelhc


La protagonista (Zsófia Szamosi) de la pel·lícula One day, de l’hongaresa Zsófia Szilágyi, és una dona treballadora de mitjana edat, professora d’italià en una acadèmia, mare de família i esposa. En el seu dia a dia, ple d’obligacions i responsabilitats, no té gaire espai per a ella mateixa. Es lleva, s’ocupa dels nens, els porta a l’escola, treballa, torna a dedicar-se als seus tres fills, els acompanya a les activitats extraescolars, s’encarrega de la neteja de casa, prepara el sopar, tot un seguit d’activitats que la van esgotant, però que fa sense cap queixa, fins i tot quan ha de quadrar uns horaris impossibles.

El seu espòs (Leó Füredi), en canvi, té una vida molt més relaxada, clàssic individu de societat patriarcal, no té en compte que la seva esposa fa un esforç perquè ell pugui gaudir de certes comoditats. La pel·lícula comença quan una dona propera a la parella confessa a la protagonista que està enamorada d’ell i promet no apropar-se-li en el futur. Abans de fer-ho, però, demana a l’home una trobada a soles, per tenir una conversa. A la protagonista no li agrada la idea, però ell ha decidit que hi anirà i a ella sembla no quedar-li més remeï que acceptar-ho.

Mentre ella segueix amb la seva frenètica vida, ell deixa de donar senyals mentre està amb l’altra dona. En teoria només havien de parlar, però la protagonista comença a ensumar-se que les seves pors es confirmaran i que el seu marit està tenint sexe amb ella. A partir d’aquí, la directora apropa la càmera a aquesta protagonista que viu amb l’angoixa d’haver de mantenir la calma a casa, amb els seus tres fills, mentre l’home, egoista i insensible, fa la seva, sense cap mena d’empatia.

La pel·lícula -disponible a Filmin– mostra a la perfecció aquests moments de neguit i ens demana, d’alguna manera, que reflexionem sobre què faríem nosaltres si estiguéssim en la situació de la protagonista: recordem, una mare amb tres fills petits, que se’ls estima per sobre de tot i que no els vol cap mal. Si es confirmen les seves pors, ¿marxarà de casa, s’enfrontarà a ell o continuarà resignada com si res? La vida, a vegades, és injusta i gens fàcil, sobretot amb les persones més sacrificades i generoses. Magnífica pel·lícula sobre un drama quotidià.

Categories
CINEDrama
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES