Una història d’assetjament escolar

La novel·la d’Eloy Moreno ‘Invisible’ retrata el turment d’un adolescent que pateix l’assetjament per part d’un company de classe

Manel Haro / @manelhc


L’escriptor Eloy Moreno (Castelló de la Plana, 1976) suma èxits per cada novel·la que publica. Bona part d’aquest mèrit és que les seves històries enganxen a diverses generacions independentment de si les editorials les cataloguen com a narrativa juvenil o d’adults. Aquesta és una frontera que especialment els joves lectors no tenen en compte a l’hora d’escollir què llegeixen. Títols com Invisible, Diferente o Tierra m’han arribat recomanats per persones d’edats molt diferents, però amb una mateixa passió compartida.

El protagonista d’Invisible (Nube de Tinta, en català i en castellà) és un estudiant de secundària que pateix l’assetjament escolar d’un company de classe, repetidor, més alt, més maco, però amb menys èxit acadèmic que el protagonista. Tot comença en un control de matemàtiques quan aquest company li exigeix que s’intercanviïn l’examen, a la qual cosa el protagonista es nega. A partir d’aquell moment, cada dia serà un turment per a ell, sotmès a la persecució i assetjament de l’altre.

 

Eloy Moreno

Eloy Moreno.

 

La novel·la, per una banda, ens presenta el patiment del protagonista, que arriba a acceptar la situació que viu, pensant que no hi ha manera d’evitar-la, especialment perquè tots els que són testimonis del que està passant guarden silenci o fins i tot riuen les gràcies a l’assetjador; de l’altra, veiem com aquest noi que maltracta el protagonista té el seu particular conflicte intern, ja que un accident que va patir en el passat per culpa del pare l’ha deixat totalment desatès a casa. De fet, tant assetjador com assetjat pateixen l’absència d’un pare que està present físicament, però no emocionalment.

Podrien ser dues cares d’una mateixa moneda, cosa que ens porta a reflexionar si l’assetjador també és una víctima. El protagonista es tanca cada vegada més al seu món de monstres i superherois, alimentat pels còmics que llegeix, una alternativa a un món real massa cruel amb ell. Invisible és una novel·la molt fàcil de llegir, alterna punts de vista perquè el lector es posi en la pell de cada personatge i entengui tot el que implica l’assetjament escolar. Una lectura molt recomanable per a joves i adults.

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES