Dos excèntrics germans

A 'Homer i Langley', Doctorow retrata dos personatges que van acumular tones d’objectes en una casa de Nova York
homer i langley
L'edifici on van viure els germans Collyer.

Marta Planes. Lleida / @martaplanes


Homer i Langley, d’E. L. Doctorow (Edicions de 1984 en català amb traducció de Maria Iniesta i Miscelánea en castellà amb traducció d’Isabel Ferrer i Carlos Milla) és una novel·la basada en la història dels germans Collyer, Homer i Langley. Els excèntrics habitants del número 2078 de la 5ª Avinguda de Nova York van acumular tones i tones d’objectes en una mansió que va acabar per convertir-se en la seva tomba. Doctorow ens dona a conèixer la història a través de Homer, un narrador cec amb nom odissèic. I és que el que ens proposa Doctorow és una autèntica odissea pel segle XX, això si, sense moure’ns del lloc.

Després de la mort dels seus pares i la marxa del servei, Homer i Langley Collyer comencen un lent però inexorable camí cap a l’autodestrucció. Els objectes que els germans van acumulant dins de la casa són símbols i testimonis de les vivències que van marcar la societat nord-americana des de la Primera Guerra Mundial fins al moviment hippy, passant per la Gran Depressió, la Segona Guerra Mundial… Mascaretes antigues, bicicletes, vint-i-cinc mil llibres, màquines d’escriure, pianos i altres instruments musicals, diaris i revistes, ordinadors, una canoa que ja pertanyia al seu pare i fins i tot un Ford T passen a formar part del paisatge d’una mansió on al final s’ha de circular per petits passadissos excavats entre muralles de diaris.

Quan el seu cas va començar a ser conegut, els germans Collyer van reforçar el seu aïllament desconnectant el telèfon i tapiant les finestres. Per falta de pagament, a més, es van veure privats de gas, aigua i electricitat. Langley va arribar al punt d’instal·lar trampes a la casa per evitar la incursió d’estranys. A finals dels anys 40, la policia va trobar els cossos dels dos germans envoltats d’escombraries. Començava llavors la llegenda. A partir d’aquest fet conegut, Doctorow s’atansa a aquesta història de manera amable i dotant Homer Langley d’una veu irònica, que descriu les excentricitats del seu germà.

Sembla que els personatges li queien simpàtics a l’autor, que en cap moment fa llenya de l’arbre caigut i els converteix en uns personatges fascinants, uns antisistema en lluita continua contra els bancs, la policia, les companyies de subministrament, els veïns… Doctorow aconsegueix que el lector senti tendresa per aquests dos excèntrics éssers i fins i tot els arribi a comprendre. A més, fa que interactuïn amb una extensa col·lecció d’estranys i esbojarrats personatges que els porten a casa tot allò que ells, en no voler sortir, es resisteixen a viure: immigrants, prostitutes, músics, gàngsters, hippies…

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES