Superheroïnes que no porten capa

Sergio Parra i Irene Civico repassen 26 dones que van canviar el món en l'àlbum il·lustrat 'Las chicas son guerreras'
Las chicas son guerreras def

Patricia Tena. Barcelona


Darrerament s’han publicat alguns llibres dedicats a donar a conèixer al públic infantil i juvenil la vida de dones extraordinàries. Col·leccions com “Miranda” (Edelvives), “Pequeña & grande” (Alba Editorial) o “Otras princesas” (Maime Mujer) tenen en comú haver publicat una sèrie de llibres il·lustrats que repassen la vida i obra de dones que van resultar pioneres en el seu camp. La pintora mexicana Frida Kahlo, la modista Coco Chanel, l’actriu Audrey Hepburn, la científica Marie Curie, la cantant Ella Fitzgerald o l’escriptora Agatha Christie són algunes de les protagonistes considerades “les dones més importants de la història contemporània”.

La proposta de l’editorial Montena és, en comptes de dedicar un monogràfic a cadascuna d’aquestes celebritats, reunir en un únic volum un bon grapat d’elles, a l’àlbum il·lustrat Las chicas son guerreras: 26 rebeldes que cambiaron el mundo. Els autors, Irene Cívico i Sergio Parra, consideren que dones d’aquest tipus hi ha a tot arreu (i que probablement les nostres mares, àvies o tietes ho siguin també), però que per trobar-les, un ha d’estar molt alerta i fixar-s’hi bé. Per ells, entren en aquesta definició “totes aquelles dones al·lucinants, que potser no són famoses, però que planten cara a la vida com autèntiques estrelles de rock”. Malauradament, al llarg de la història moltes vegades les dones, només pel simple fet de ser-ho, no han obtingut el reconeixement que mereixien així que, com a intent de minimitzar aquesta injustícia, han decidit recopilar la vida i trajectòria de 26 dones que d’alguna manera van contribuir a canviar el món. Fent un recorregut cronològic des de Hipatia d’Alexandria (any 355 o 370) fins a Malala Yousafzai (1997), i trobant pel camí a dones com Rosa Parks, Jane Goodall, Anne Leibovitz o Lady Gaga.

La presentació de cadascuna d’aquestes guerreres s’obre amb una fitxa tècnica que ens situa la data i lloc de naixement i que resumeix en un parell de línies quin va ser el seu triomf més important, el seu lema i com copiar-la; és a dir, quina lliçó podem extreure’n de la seva experiència i posar-la en pràctica a la nostra vida quotidiana. Alguns exemples serien: “transforma les teves pors en la teva millor arma” (Mary Shelley), “expressa els teus pensaments més esbojarrats perquè poden acabar sent una obra d’art” (Virginia Woolf) o “que ningú et digui com has de ser” (Simone de Beauvoir), entre d’altres. A continuació, en un parell de pàgines s’expliquen els fets més destacats de la seva biografia, acompanyats d’una magnífica il·lustració a càrrec de Núria Aparicio. Amb un llenguatge senzill i molt col·loquial (no hem d’oblidar que es tracta d’un llibre dirigit al públic juvenil, encara que el gaudiran lectors de qualsevol edat), aprendrem sobre una sèrie de dones magnífiques que, si bé algunes són ja conegudes per la majoria del públic, també ens sorprendrà positivament conèixer d’altres menys cèlebres com  Alice Guy (la primera dona directora de cinema), Ángela Ruiz Robles (l’inventora del precursor de l’ebook), Nancy Wake (la dona més buscada pels nazis), o Valentina Tereshkova (la primera dona en viatjar sola a l’espai).

Las chicas son guerreras és un llibre molt recomanable, valent, adient per a qualsevol edat però que resultaria una bona eina d’estudi a l’escola, per transmetre a tots des de ben petits que les superheroïnes no sempre porten capa, però que sí tenen un factor comú: creure en elles mateixes, fins i tot quan algú els va dir que no tenien dret a fer-ho.

Categories
CòmicInfantil i juvenilLLIBRES
2 Comentaris en aquesta entrada.
 • Laura
  5 juny 2017 at
  Deixa una resposta

  Hola! Sabeu si el puc trobar en català?
  Gràcies!!!

  • Llegir en cas d’incendi
   6 juny 2017 at
   Deixa una resposta

   Hola. Només en castellà. Salutacions.

  Deixa una resposta

  ALTRES ARTICLES