Els dissenys de William Morris al Museu Nacional

El MNAC exposa les arts del moviment Arts & Crafts de Gran Bretanya que volia millorar la vida de la llar amb objectes domèstics originals
W. Morris. 'Brodat Honeysuckle'.
William Morris. 'Brodat Honeysuckle'.

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco


La nova exposició temporal del Museu Nacional ens acosta al món de William Morris i el seu entorn. El moviment Arts&Crafts va néixer a Gran Bretanya el 1880 i la seva influència ha arribat, en alguns aspectes, fins al present. Va prendre el seu nom de l’Arts&Crafts Exhibition Society, fundada a Londres el 1887. La creixent industrialització amenaçava l’artesania i la saviesa basada en els antics oficis. El moviment cercava renovar aquells oficis ancestrals i millorar la vida de la llar, dissenyant objectes domèstics originals, de manera que no es prescindís de la bellesa quotidiana necessària i propera. Aquesta exposició arriba a Barcelona després d’haver passat per Madrid, on es va poder veure a la seu de la Fundación Juan March, a qui se’n deu la producció juntament amb el MNAC.

És una bona ocasió per aprofundir en la personalitat de Morris (1834-1896), una de les figures clau en el context cultural de la Gran Bretanya de la segona meitat del segle XIX. William Morris va ser un home complex, inquiet i polifacètic, artesà -i artista-, empresari, poeta, escriptor d’assaigs i fins i tot agitador social, aspecte aquest que el faria moure’s enmig de contradiccions evidents. Va estar relacionat amb moltes figures remarcables, amb el món dels prerafaelites i va innovar en molts aspectes. La seva obra i les seves idees se’ns mostren plenament vigents en molts aspectes i tenen punts de contacte amb molts altres moviments de l’època tot i que també, sobretot pel que fa al rerefons ideològic, puguem trobar diferències evidents.

L’exposició està organitzada en cinc àmbits cronològics i temàtics i hi trobem tres-centes peces d’una gran diversitat: tapissos, papers pintat,  orfebreria,ceràmica, enquadernació, pintora, dibuix i fotografia. Aquests àmbits són: “Els inicis (1834-1860)”, “La Red House, William Morris and Company (1861-1896)”, “El moviment Arts and Crafts a Gran Bretanya (1887-1914)” i “La difusió internacional dels ideals Arts and Crafts (1890-1914)”. Algunes de les peces són impressionants, com ara un gran tapis amb escenes de la llegenda del Sant Greal. La seva procedència és diversa, n’hi ha que pertanyen a col·leccions particulars i d’altres que provenen dels grans museus i centres culturals anglesos tot i que també trobem obres de casa, del mateix MNAC o d’altres institucions, així com d’altres països. El moviment es va estendre per Europa i els Estats Units. Una de les frases destacades de Morris manifesta: “No tinguis res a casa teva que no sàpigues que és útil o que no consideris bell”.

William Morris ha estat titllat d’home del Renaixement, però la seva sensibilitat estava en gran part lligada al romanticisme i no podia defugir aquell gust de l’època per l’excés decoratiu. Paradoxalment, ell i el seu cercle han estat considerats, en certs aspectes, avantguardistes. Va defugir la tendència vers l’excessiva especialització, ell mateix és un exemple de multidisciplinarietat i d’interès per l’art global però també d’implicació política. Va llegir Marx, a traves del seu mestre, Ruskin, i va defensar el gust i el plaer per la feina ben feta. És aquesta una exposició per contemplar sense pressa, per incidir en la vida i obra d’un munt de personatges, alguns dels quals poc coneguts encara i d’altres lligats ja a una certa mitologia, com Rossetti. En tot cas, una bona oportunitat per incidir de nou en els moviments artístics i les ideologies estètiques, però també polítiques, que es van estendre per Europa des de la segona meitat del segle XIX fins al trasbals de la Gran Guerra.

 

________

William Morris i el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya / MNAC (Parc Montjuïc, s/n) / Fins el 21 de maig de 2018 / www.mnac.es

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES