Les imatges més impactants i emotives del ‘Procés’

A ‘Dies que duraran anys’, el fotoperiodista Jordi Borràs mostra els principals fets vinculats al referèndum d’independència
jordi borras

David Meseguer. Barcelona / @davidmeseguer


Encara que desconeixem el desenllaç final del Procés, partidaris i detractors coincideixen en afirmar que es tracta d’un dels moments més importants de la recent història de Catalunya. La transcendència i magnitud del procés polític i social que viu el Principat ha provocat rius de tinta. Polítics, periodistes, analistes i activistes han donat la seva visió personal a través d’articles i llibres sobre el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i tots els fets relacionats amb el mateix. Paraules que descriuen com milions de catalans van viure aquells dies carregats de sentiments, emocions, intensitat i incertesa.

Enmig de tanta prosa, òbviament necessària, mancava un llibre que recollís amb imatges “la tardor més bèstia de les nostres vides”. Així és com el fotoperiodista Jordi Borràs descriu el període que transcorre des de l’aprovació al Parlament de la Llei de transitorietat jurídica el setembre de 2017 que va permetre la celebració del referèndum de l’1-O fins a l’exili i empresonament d’alguns polítics catalans després de l’aplicació de l’article 155.

Dies que duraran anys (Ara Llibres) recull les imatges més simbòliques que va deixar aquella tardor amb un sentiments tant a flor de pell i que, sens dubte, quedaran gravades per sempre en la memòria col·lectiva de diverses generacions de catalans. L’ampli treball fotoperiodístic de Jordi Borràs al Parlament, als centres de votació, però sobretot als carrers, és el resultat d’intenses jornades de feina i de l’instint del reporter per estar als escenaris de la notícia. Al gruix de la feina de Borràs s’hi afegeixen instantànies de fotoperiodistes com Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans, o Miriam Lázaro, entre d’altres. Aquest fet permet saber com es va viure el referèndum, la violència policial i les posteriors manifestacions de rebuig a diferents punts de la geografia catalana.

El poble, és a dir, la gent, és el principal protagonista de les imatges que recull Dies que duraran anys. Unes instantànies on els sentiments d’il·lusió, frustració, ràbia, incertesa, por, fermesa, valentia, solidaritat, dignitat… queden perfectament recollits a través de l’objectiu dels fotoreporters. Les imatges estan acompanyades per breus textos d’escriptors i periodistes que narren en primera persona com van viure les històriques jornades. L’obra esdevé un recorregut cronològic que arranca al Parlament el 6 i 7 d’octubre amb la votació o i aprovació de la Llei de transitorietat jurídica. La transcendència del moment i les vehements posicions dels diputats i diputades a favor i en contra del plebiscit queden plasmades en les diferents instantànies.

El següent bloc està dedicat a la preparació del referèndum i a la tasca de milers de voluntaris que van fer possible la votació malgrat la negativa del govern de Madrid. Els meetings a favor de la independència, l’encartellament de carrers o l’organització popular per fer arribar les urnes als centres de votació, són alguns dels exemples de les imatges que es poden trobar en aquest llibre. L’eix central de l’obra està dedicat a l’1-O. Les dificultats per exercir el vot, la mobilització popular, la violència policial i les mostres de resistència pacífica a diferents localitats de Catalunya són imatges que mai s’esborraran de la ment de molts catalans. L’obra conclou amb instantànies de la gran manifestació de suport als exiliats i presos polítics que va tenir lloc a Brussel·les el 7 de desembre. Un llibre que, tenint en compte tot el que està succeint en el 2018, comptarà amb una segona part.

Categories
FotografiaLLIBRESPeriodismePolítica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES