La història recuperada de sis mòmies

CaixaForum Barcelona mostra a 'Mòmies d’Egipte: Redescobrint sis vides' com la ciència pot explicar millor la vida, la mort i la momificació dels antics egipcis
Mòmies d'Egipte CaixaForum

Júlia Costa / @liujatasco


Ja es pot visitar la nova exposició de CaixaForum Barcelona, en col·laboració amb el British Museum, que està dedicada a Egipte. És una mostra interessant, no tan exhaustiva com d’altres, molt pedagògica, de fet. Avui les mòmies i, en general, les restes humanes, ens expliquen moltes coses gràcies a la tecnologia i els avenços científics.

En aquest cas, la proposta ens parla de sis mòmies que corresponen a persones que van viure entre el 800 aC i el 100 dC (un funcionari, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove grecoromà). Ja no cal estripar els seus vestits ni furgar massa en les seves restes, es compta amb tècniques no invasives. L’exposició ens informa sobre detalls domèstics, la medicina, els intercanvis culturals, el menjar, els cosmètics i les perruques, el paper de la dona i els infants, a través d’uns quants objectes ben triats i ben explicats.

 

Egipte CaixaForum

 

Gràcies a la ciència, sabem qui eren, l’edat que tenien, podem suposar què creien i feien i, fins i tot, en algun cas, conèixer les seves malalties, infeccions dentals, càncers, problemes cardíacs… Segons el poc que hem après al llarg del temps, sabem que el cos havia de sobreviure a la mort, si volia assolir la immortalitat. La mòmia era, de fet, una base material per tal que els components de l’esperit de la persona -la força vital i la força anímica- viatgessin entre el món dels vius i el dels morts. Sembla que les primeres mòmies conegudes són dels anys 4.000 i 3.000 aC i que, possiblement, van seguir un procés de momificació natural que es dona a causa de la calor i la sequera i és possible que aquesta circumstància hagués esperonat les creences sobre la conservació dels cossos.

Com és habitual, en general, conservem més aviat la memòria dels rics i poderosos que no pas la dels pobres, res que no passi avui. Les barraques de fusta, els habitatges precaris i fràgils on es devia refugiar la majoria d’egipcis poc qualificats, els enterraments de la gent sense possibilitats, tot això és encara un misteri més gran que no pas el de les piràmides.

L’exposició Mòmies d’Egipte: Redescobrint sis vides mostra els processos de momificació, la visió de la mort dels antics egipcis i el concepte del més enllà en aquesta antiga civilització. El recorregut està articulat en vuit àmbits, com són la infància, la vida familiar, la malaltia o la immortalitat. A banda de les mòmies i els seus sarcòfags, es poden trobar diversos objectes que són un bon complement per completar l’explicació que ens ofereix la ciència i la tecnologia sobre aquestes sis mòmies.

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES