Els secrets de Wikileaks

Bruno Cardeñosa tracta d'explicar l'organització d'Assange a 'W de Wikileaks: La venganza contra las mentiras del poder'
W de Wikileaks La venganza contra las mentiras del poder'

Marta Planes. Lleida / @martaplanes


W de Wikileaks (Libros Cúpula), del periodista gallec Bruno Cardeñosa, és el primer llibre que es presenta a Espanya sobre Wikileaks, només uns mesos després de l’explosió del fenomen mediàtic. A partir del moment en què a finals de l’any 2010 van sortir a la llum impactants documents secrets sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, a gairebé tothom li sona la paraula Wikileaks. Però què és, exactament, aquesta organització? Com funciona? Quan es va crear? Quins propòsits té? Està realment finançada per magnats i grups polítics de dubtosa transparència? I sobretot, qui és el seu misteriós creador, Julian Assange? Sabien que de nen va estar en una secta anomenada La Família? O que una de les dones que ara l’acusa de violació havia publicat al seu web una guia per venjar-se legalment d’un home? Aquesta i moltes altres qüestions són les que tracta Cardeñosa en aquest profund treball d’investigació.

Wikileaks va saltar a la fama el 2010 després de la divulgació d’arxius diplomàtics nord-americans secrets però des de 2006 ja havia filtrat informes que van ser portada en els mitjans convencionals, encara que sense citar la seva procedència. Així, a més de descobrir abusos i tortures a les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, va precipitar la caiguda dels grans bancs islandesos, va denunciar l’exageració que alguns científics van fer sobre fenòmens al voltant del canvi climàtic per seguir cobrant beques i ajudes, va treure a la llum que l’allau del Love Parade a Duisburg va ser deguda a la ineptitud de les autoritats i va demostrar que a Kenya el govern havia efectuat 1.700 execucions extrajudicials.

El llibre resulta esfereïdor: tortures, manipulació informativa, execucions, criminals de guant blanc, corrupció, interessos farmacèutics que controlen l’OMS, projectes de control de la ment… Un relat fascinant alhora que pertorbador, perquè no estem davant d’una obra de ficció. La gran pregunta, també inquietant, és si darrere d’aquest home que «sembla haver-se convertit en el Gran Germà que vigila el poder polític i econòmic», no hi haurà també altres interessos per manipular a l’opinió pública.

L’autor, amb un estil amè i didàctic, retrocedeix a la infància i joventut d’Assange per intentar comprendre les seves motivacions presents. Així coneixem la seva experiència en una secta, el seu passat hacker i la seva formació acadèmica, la seva contribució a la comunitat de programari lliure com a programador. També s’esmenten algunes de les crítiques que s’han fet contra el fundador de Wikileaks, com és el cas del seu autoritarisme, motiu pel qual alguns dels seus col·laboradors s’han separat de l’organització com és el cas d’OpenLeaks. Aquests dos aspectes del seu passat poden resultar claus per comprendre la seva lluita contra les sectes, d’una banda, i l’obtenció de documents classificats, per una altra.

Després de la publicació dels documents, Assange va ser acusat d’assetjament sexual, episodi que s’analitza amb detall en el llibre. Tot en aquest home sembla honest: denuncia la manipulació d’informació, el seu equip no cobra per les filtracions, es financen amb aportacions voluntàries i presumeixen de no casar-se amb ningú. Però són molts els dubtes sobre la seva honestedat i les especulacions sobre qui pot estar al darrere de la figura d’Assange. El de Cardeñosa és un llibre imprescindible per conèixer a fons el fenomen Wikileaks i entendre molts dels moviments polítics, militars i econòmics dels últims anys.

Categories
Actualitat internacionalLLIBRESPolítica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES