David Nicholls: “La vida no és constantment una primera cita”

L'autor britànic segueix explorant les interioritats de les relacions humanes a 'Nosaltres'

David Nicholls s’ha especialitzat en analitzar relacions, en aprofundir en la vida amorosa dels seus personatges a força de romanticisme i diàlegs inoblidables. La seva novel·la Un dia (Columna en català i Maeva en castellà) es va convertir en best seller mundial i la seva adaptació cinematogràfica amb Anne Hathaway i Jim Sturgess com a protagonistes, va fer sospirar a milions d’espectadors. Però l’autor reconeix que s’ha fet gran i que ara li vénia de gust parlar del que passa quan fa 20 anys que vius amb l’amor de la teva vida i has de bregar amb els problemes típics de qualsevol matrimoni.

A Nosaltres (Empúries/Planeta) Douglas proposa a la seva dona Connie i al seu fill Albie un viatge per Europa abans que aquest marxi de casa per estudiar a la universitat. El que no tenia previst és que ella acceptés avisant-li que quan tornin, s’anirà de casa perquè creu que ja no tenen res en comú. El seu gran tour serà l’última oportunitat que tingui per conèixer millor al seu fill i intentar salvar el seu matrimoni.

Patricia Tena. Barcelona

Podríem dir que Nosaltres comença on les novel·les d’amor romàntiques acaben. Per què va decidir canviar de registre després de l’èxit mundial d’Un dia?

M’agradaria dir que va ser un moment d’inspiració que un té, però la veritat és que les idees es prenen el seu temps i les seves influències. Durant la promoció d’Un dia vaig viatjar a molts llocs i vaig passar molt de temps en els hotels i en els bufets per esmorzar. Estar fora de casa i viatjar d’aquesta manera és esgotador. Per això volia parlar dels viatges i també de l’amor, però tenia clar que no volia escriure una altra història de “noi coneix a noia”, sinó de la família. Quan vaig començar Un dia érem dos a casa i ara ja som quatre. Volia explicar què li passa a una relació amb el pas del temps; què passa després que superin els obstacles i aconsegueixin estar junts.

Creu que la fórmula “noi coneix a noia” està una mica esgotada i per això cada vegada s’escriu més sobre allò que és realment important d’una relació, que és saber “què passa després”?

Sens dubte hi ha alguna cosa d’això. Però també crec que és perquè els escriptors ens estem fent grans. M’encanten les històries d’amor, però em semblava una bogeria evitar el tema del compromís i de la família. M’he fet gran i em semblava estrany seguir parlant de joves que tenen cites als bars. M’interessava saber què passa després del petó final de la comèdia romàntica. Perquè després d’això ve el més complicat, allò difícil, encara que no necessàriament depriment; hi ha alts i baixos per a tot. Crec que la meva generació vam esprémer la joventut durant molt de temps… el meu pare va ser pare als 23 anys i jo vaig tenir el meu primer fill amb 39. Per això em sentia pràcticament obligat a escriure sobre què passa quan et fas gran i tens certes obligacions.

I un repte diari és mantenir certa màgia o espurna quan portes vint anys convivint amb algú. “Quan les biografies estan tan íntimament lligades, costa mantenir la curiositat”, diu vostè al llibre.

Això és terriblement real. Al principi d’una relació tens molta informació per intercanviar: quin és la teva cançó preferida? Com són els teus germans ? Quines són les teves ambicions? Donar a conèixer q l’altre aquesta informació és súper excitant, però això no dura per sempre. Jo a la meva parella no li parlo de la meva infància perquè ja se la coneix de principi a fi. Això pot resultar complicat i avorrit però és que la vida no és constantment una primera cita. A mi no em sembla una cosa negativa, no crec que sigui un llarg camí cap a la tomba, però sí és cert que és una llàstima no seguir entrevistant-te amb la teva parella cada dia.

De fet, després de tants anys junts, Connie tem que l’únic vincle que l’uneix al seu marit sigui el seu fill Albie. Per això quan ell se’n va a estudiar fora, ella decideix trencar la relació amb Douglas.

Ell creu que envelliran junts, que els queden 40 o 50 anys més l’un amb l’altre. Ell l’adora, ella crec que també però li fa por aquesta idea de futur. Pensa que la percepció de l’edat ha canviat, abans amb 50 anys ja eres una persona gran, ara no. Ella es veu capacitada per enamorar-se per segona vegada i començar una nova vida. Això passa moltes vegades i cal saber que no necessàriament la segona persona de la qual t’enamores és millor que la primera, sinó que et atrau aquesta idea de novetat. L’amor és com una balança en la qual les coses fluctuen i les persones no sempre són al mateix moment. De fet, rarament ho estan.

Precisament recordo una minisèrie que va escriure per a la BBC, The 7.39, en què un home i una dona inicien una aventura extramatrimonial després de conèixer-se en un tren. El primer capítol parlava de la màgia i la vitalitat que provoca conèixer algú nou, en el segon, en canvi, demostrava les conseqüències que té prendre aquesta decisió.

Em fa molta il·lusió que em parlis de la sèrie perquè em va encantar escriure-la. És molt especial per a mi. La vaig escriure abans que Nosaltres i per això vaig decidir que Douglas no fos com el personatge masculí de la sèrie (David Morrissey, el governador de la sèrie The walking dead) sinó un home que estima i adora la seva dona. Gairebé podríem dir que la idolatra massa i aquest és el seu problema. En la sèrie, en el segon capítol que esmentes quedava en evidència que un cop ha passat el morbo del que és nou i allò prohibit, els personatges no sabien molt bé què fer ni com continuar la seva relació. Em va agradar molt escriure The 7.39, però no vull que ningú pensi que estava tenint una mena de crisi de l’edat amb un munt d’affaires i coses rares. Res més lluny de la realitat.

Douglas organitza el gran tour amb la seva família per diferents ciutats europees. Connie ho percep com les últimes vacances junts, però ell té l’esperança que el viatge els uneixi de nou.

A l’estar de viatge busquem noves emocions, nous paisatges, nous monuments, nous punts de trobada, noves converses… Aquesta frescor ens fa pensar que són la resposta. En aquests moments Madrid, Barcelona o París semblen ser el que necessitàvem. Ell creu que en canviar d’escenari podran veure les coses diferents, però els problemes segueixen estant aquí. Viatjar també és dur i per a aquests personatges, tot i que un tour per Europa sembli un ideal, el viatge no ho serà en absolut.

A més el viatge està ple d’aventures i desgràcies. Pobre Douglas!

En aquest sentit jo sóc una mica com Douglas, la mania per controlar-ho tot fa que acabi exhaust. Quan torno de les vacances estic molt més esgotat que abans que marxés. Sóc una mica obsessiu, ho reconec. Ara, per exemple, em vaig uns dies amb la meva família a Lisboa i ja estic pensat si plourà, si no trobaré un bon restaurant on menjar, si perdré el passaport…

Potser qui surt més beneficiat del viatge sigui Albie, que, encara que soni a tòpic, li serveix per trobar-se a ella mateix.

Sí, però jo crec que també per Douglas, qui acaba sent molt més obert, expressiu i emocional del que era al principi. Tot això ho aconsegueix a l’estar fora de la seva zona de confort. Era necessari.

Ja ha escrit sobre l’amor juvenil a Un dia, ara sobre què passa després a Nosaltres i també sobre la infidelitat en la sèrie The 7.39. Quin aspecte d’una relació amorosa creu que li falta per tractar?

És una molt bona pregunta però no tinc ni idea. Probablement tornaré a recórrer a la infància o a un primer amor. Odiaria pensar que la temàtica de l’amor juvenil està completament tancada per a mi, potser és una comèdia romàntica divertida i agradable. El que sí que sé segur és que no serà un llibre sobre l’amor en una residència d’ancians, per molt que jo segueixi fent-me gran.

Categories
ENTREVISTESEscriptorsLLIBRESRomàntica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES