‘L’home en el castell’ troba ‘Gundam’

‘Estados Unidos de Japón’, de Peter Tieryas, és una ucronia que parteix de la idea de què Japó va guanyar la II Guerra Mundial
Peter Tieryas Estados unidos de japonPeter Tieryas Estados unidos de japon

Nicola di Padova. Barcelona


Si heu llegit L’home en el castell, la novel·la de Philip K. Dick, o heu vist la sèrie homònima d’Amazon Prime, la idea de la que parteix Estados Unidos de Japón, de Peter Tieryas, no us deixarà amb la boca oberta: és el 1941, en plena Segona Guerra Mundial, i Japó ha d’escollir entre atacar Rússia o envair Filipines. És d’aquesta decisió de la que depèn l’èxit o la derrota del país nipó en el conflicte. Mentre que en la realitat històrica, Japó va atacar Filipines, despertant les alarmes dels Estats Units i Anglaterra, en la novel·la de Peter Tieryas, Japó comença una campanya a Rússia en col·laboració amb els alemanys. D’aquesta manera el poder de l’Eix segueix creixent fins a la invasió dels Estats Units i la derrota dels enemics gràcies a una nova arma secreta: uns robots gegants –els mechas– alimentats per energia nuclear. Com en la novel·la de Dick, els dos països guanyadors comparteixen el control sobre Estats Units, els japoneses en la costa occidental i els alemanys en l’oriental.

Dites aquestes premisses bàsiques, la novel·la abandona les referències a L’home en el castell, i s’embolica de manera molt original: en els anys 80, el capità Beniko –Ben- Ishimuro treballa com a censor de videojocs. Les forces policials dels Estats Units de Japó controlen la vida dels ciutadans en qualsevol moment, també a través dels videojocs, monitoritzant les decisions dels jugadors a la recerca d’aquells que puguin demostrar-se proclius a trair l’Emperador. Una nit el capità Ishimura rep una trucada del seu ex superior dels temps de l’exèrcit, el general Matsuraga, que l’informa que “Claire ha mort”. Al dia següent Ben rep la visita de l’agent de policia Akiko Tsukino que li pregunta justament sobre Matsuraga, que, com ben descobrirà, ha traït l’Imperi i ha creat un videojoc anomenat “USA”, on, en una representació diferent dels esdeveniments de la Segona Guerra Mundial, els americans han guanyat la guerra. En ell, els jugadors poden reviure els combats més significatius del conflicte i matar l’exèrcit japonès. La policia de l’imperi està cercant Matsuraga, que sembla que hagi trobat protecció en el grup d’americans disidents, els “George Washington”. L’apàtic Ben i la fidel a l’emperador agent Tsukino hauran de treballar junts per trobar Matsuraga i intentar salvar les seves pròpies vides.

Peter Tieryas és un escriptor asiàtic-americà que treballa en la indústria cinematogràfica. Estados Unidos de Japón és el seu tercer llibre i és el primer que arriba a Espanya. L’edició en castellà, traduïda per José Heisenberg, ha estat publicada per Ediciones B en la seva col·lecció Nova, segell que el 2016 va guanyar el premi a la millor editorial europea que concedeix la Societat Europea de la Ciència-Ficció. Es tracta d’una novel·la interessant i entretinguda, encara que algunes situacions i aspectes de la trama siguin bastant predictibles. Com dèiem, Tieryas reprèn les idees de base de L’home en el castell de Philip K. Dick i, gràcies a una barreja original i reeixida de gèneres, ens presenta una realitat alternativa amb referències a obres japoneses d’èxit com Gundam i Evangelion (pel tema dels mechas) i Ghost in the Shell i Akira (per l’atmosfera steampunk). Cal destacar la feina d’investigació sobre la història de Japó per part de l’autor que, analitzant i canviant les decisions que el país nipó va prendre durant la Segona Guerra Mundial, trena la realitat ucrònica de la seva novel·la de manera excel·lent.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES