‘Machos alfa’, una comèdia sobre el masclisme

La sèrie de Netflix, dels creadors de 'La que se avecina', retrata amb humor quatre homes en crisi que decideixen fer un curs per deixar de ser masclistes
Machos alfa

Manel Haro / @manelhc


Vèncer la mandra que et fa una sèrie només veient el tràiler i acabar-hi enganxat. Això és el que m’ha passat amb Machos alfa, la sèrie de Netflix creada per Laura i Alberto Caballero, firmes també d’Aquí no hay quien viva i La que se avecina, dues sèries de vida llarga que han aconseguit en la seva història -la segona encara dura- generoses audiències. Machos alfa és també una comèdia i fa gala d’un humor més aviat absurd però pensat amb molta intel·ligència. Les dues coses no són incompatibles i, de fet, és la fórmula per abastar el màxim de públic possible.

La sèrie retrata quatre personatges masculins -els machos alfa– que s’inscriuen a un curs per reduir el seu masclisme i educar la seva empatia vers les dones. Tots quatre tenen trets masclistes, aquell masclisme viril que ens ha envoltat per tot arreu mentre ens fèiem adults. Aquests homes són Santi (Gorka Otxoa), qui acaba de separar-se de la seva esposa Blanca (Cayetana Cabezas) després que ella l’hagi estat infidel i ara dedica el temps a complir amb les cites de Tinder que la seva filla Álex (Paula Gallego) li busca; Raúl (Raúl Tejón), qui s’enfronta a la petició de la seva parella Luz (Kira Miró) de tenir una relació oberta, cosa que no li agrada gens, encara que des de fa anys li és infidel amb una altra dona.

 

machos alfa 1

 

Els altres dos són Luis (Fele Martínez), casat i amb dos fills que travessa una crisi matrimonial amb la seva esposa Esther (Raquel Guerrero); i Pedro (Fernando Gil), alt i ric executiu del sector audiovisual que perd la feina de forma sobtada i no acaba de gestionar bé el fet que la seva esposa Daniela (María Hervás) sigui una influencer a Instagram i ara sigui ella la que porti els diners a casa. Tots els actors, molt ben triats, han estat en algun moment secundaris de La que se avecina, i alguns dels secundaris de Machos Alfa són protagonistes de l’altra sèrie, com Jordi Sánchez i Nathalie Seseña.

En total són deu capítols aquesta primera temporada, i hi ha material de sobres per a una possible segona. Les perspectives són bones, però els camins de Netflix són inescrutables. Machos alfa toca, amb humor, temes com el masclisme, el feminisme, les relacions obertes, l’homosexualitat, la bisexualitat i la societat patriarcal. Dels quatre homes protagonistes, dos estan prou conscienciats amb la seva reeducació (Santi i Luis) i els altres dos són machirulos de manual, tal com diu el professor d’aquest curs, interpretat per Santi Millán.

He rigut molt amb aquesta sèrie, ho he de confessar, i els personatges -tant els masculins com els femenins- estan molt ben construïts. El tàndem Caballero sap jugar sempre amb els clixés i Machos alfa no és una excepció. Els moments en què aquests homes se senten perduts, desorientats, superats per les circumstàncies que viuen són bastant divertits i a vegades a una sèrie li demanes aquesta mena d’humor, quotidià i agosarat. Ha estat una sorpresa.

Categories
SÈRIES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES