Del vòmit i la purga

Laura Gost retrata a 'El món es torna senzill' el pas a la vida adulta d’una adolescent que pateix bulímia
El món es torna senzill Laura Gost

Víctor Bargiela / @VictorBargiela


Laura Gost (sa Pobla, 1993) va ser guardonada el 2018 amb un Goya com a guionista de Woody & Woody, un curtmetratge de dotze minuts que pretenia ser un homenatge a Woody Allen. Com a escriptora, ha rebut el guardó Art Jove de Literatura 2017 pel relat L’escriptora de contes i els premis Jaume II i Bartomeu Rosselló-Pòrcel per la seva trajectòria com a creadora jove. També ha rebut el premi Pare Colom de Teatre 2021 per La deliberació dels escorpins (Lleonard Muntaner, 2021). El 2022 va publicar El món es torna senzill (Empúries/Barrett).

El món es torna senzill narra la història en primera persona d’una noia que pateix bulímia. Acompanyem la protagonista preadolescent des del moment de la pèrdua de la seva mare a través de les seves relacions personals i en el seu camí cap a la vida adulta. Marxa a viure amb el seu pare i s’allunya del seu germà gran, en Blai, que viu amb la seva parella, en Carles.

El llibre ens porta per les primeres relacions afectives i sexuals de la protagonista, a través de les pors i els recels cap al món que l’envolta. Amb cada capítol, passen anys i se’ns presenta una nova finestra a la vida de la protagonista, amb allò que ha canviat i amb el que roman immòbil. El seu lligam inestable amb la necessitat de vomitar i buidar-se es converteix en el fil conductor de la novel·la, que canvia i madura conjuntament amb la protagonista.

La novel·la proporciona una aproximació molt pedagògica a aquest trastorn de la conducta alimentària des de la primera persona. L’escriptora aconsegueix visibilitzar-lo a través de descripcions concises de les vivències d’una persona bulímica, amb les motivacions, les conductes i l’estigma que representa per a la societat que l’envolta. Tot això es complementa amb uns diàlegs àgils i vius i amb alguns punts d’ironia que conviden al somriure del lector.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES