Herman Melville solcant els mars

L'autor de 'Moby Dick' proposa a 'Les Encantades' deu apassionants esbossos entre l'assaig i la ficció al voltant de les Illes Galápagos
illes galápago

Josep Masanés / @josepmasanes


Les Encantades és un llibre curt dividit en deu esbossos, com els anomena Herman Melville (Nova York, 1819-1891), on descriu l’espai físic i històric de les Illes Galápagos a través d’un model híbrid entre la crònica de viatges i la novel·la. L’autor, de molt jove, s’embarcà en vaixells mercants i baleners, experiència que va traslladar a les seves ficcions, en especial a la seva obra més coneguda: Moby Dick. Entre les seves novel·les curtes destaquen Bartleby l’escrivent, Benito Cereno, El mariner Billy Budd i Les Encantades.

Aquest darrer és un llibre en què, com ja feia a Moby Dick, es barreja allò assagístic amb la narrativa de ficció. I, per si no n’hi hagués prou amb aquesta hibridació, s’hi suma la poesia que encapçala cadascun dels esbossos d’aquest llibre, poemes que no són de Melville, són d’Edmund Spencer. En el primer d’aquests esbossos ens fa una descripció de les Illes Galápagos carregada de força i amb una prosa vibrant i poètica. En el segon s’enfronta a la descripció de les famoses tortugues de les Galápagos.

 

Herman Melville

Herman Melville.

 

Al tercer ens descriu un element geològic de les illes anomenat Roca Rodona i les aus marines que l’habiten i la guarden. Melville ens parla de l’illa de Juan Fernández i sobre les visions que des de dalt de la Roca Rodona es veuen de l’illa Fernandina. També sobre la trobada de la fragata nord-americana Essex i un suposat vaixell fantasma. El sisè esbós ens porta a l’illa de Barrington, refugi de bucaners. Al següent ens descriu la colonització de l’illa de Charles, una història que té elements en comú amb la colonització de la Florida per menorquins.

A continuació presenciem el rescat d’una nàufrag, una dona abandonada a l’illa de Norfolk. En els dos darrers esbossos ens explica la història d’un ermità desertor que vivia a l’illa Hood i recull fets anecdòtics de les illes. En conjunt, Les Encantades (Quid pro Quo amb traducció al català de Pep Julià) és un llibre meravellós que val la pena llegir el més aviat possible. Amb aquesta obra Melville demostra, per si hi havia algun ubte, que és un dels grans de la literatura.

Categories
AventuresLLIBRESRelats
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES