Roma és eterna

Valentí Gómez i Oliver publica 'Roma: Passeig per l'eternitat', una visió profunda, sensible i acurada de la capital d'Itàlia

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

Petrarca va deixar escrit “neci és qui admira altres ciutats sense haver vist Roma”, una afirmació que encaixa a la perfecció amb el darrer llibre de l’escriptor Valentí Gómez i Oliver, Roma: Passeig per l’eternitat (Ediciones Destino). Es tracta d’una visió profunda, sensible i acurada de la capital d’Itàlia, feta amb passió, amb profund amor, per una persona de gran cultura que hi ha viscut quaranta anys, i que l’ha recorreguda sempre amb una mirada curiosa i atenta als mil detalls culturals, artístics, urbans i humans que una ciutat amb una complexitat tan rica ofereix.

El seu passeig per aquesta Roma eterna, que ell qualifica d’apassionada i personal disquisició, parteix dels orígens esmentant la que fou la més antiga guia de Roma, la Mirabilia Urbis Romae del segle XII, i reconeix com a clara font d’inspiració una de les obres més il·lustres que s’han escrit sobre la ciutat, el Viatge a Itàlia de Goethe, del qual a la Via del Corso se’n conserva la casa on Goethe va residir en la seva estada a la ciutat, avui convertida en interessant museu. I així, des dels destacats viatgers del grand tour de finals del segle XVIII i tot el XIX, Roma conserva l’empremta literària de tota l’extensa nòmina de grans escriptors i artistes que l’han visitada i hi han residit temporades i han deixat escrites les seves impressions sobre l’urbs que fou per espai de molts segles capital del món. La influència de l’obra de Goethe hi és palesa fins i tot formalment, car el llibre de Valentí Gómez i Oliver, com ho era el de Goethe, s’il·lustra amb dibuixos d’indrets de Roma fets pel propi autor.

Tot aquest vast pòsit cultural i literari ens pot fer pensar que es tracta d’una simple evocació literària, no és pas així, car el que en Roma: Passeig per l’eternitat hi trobem és, a més d’una excepcional visió cultural de la ciutat, la d’una Roma viva i actual que batega, en la que no hi queda cap racó per descriure i suggerir: restes arquitectòniques, passeigs, museus, jardins, fonts, obeliscs, estàtues, ponts, esglésies, basíliques, catacumbes, palaus, vil·les, portes i muralles, mercats, carrers, carrerons i fins i tot arbres. Tot l’univers que la ciutat ofereix explicat a la manera gairebé cinematogràfica d’una síntesi entre Fellini, Antonioni, Visconti i Passolini.

Escrit de forma amena i apassionada, summament interessant pel cúmul d’anècdotes que ens revela i la infinitat de referències culturals que inclou, és un llibre imprescindible que s’adreça al viatger, no al turista; a aquell que sap veure, no al que simplement deixa vagar la mirada sobre els indrets. Segons el mateix autor expressa: “Roma és una ciutat que degota pelegrins i turistes. Els primers saben on han d’anar. Els segons es divideixen en els que corren (són, simplement, traslladats d’un cantó a l’altre), els que miren (a més de mirar cal saber veure, penetrar) i, finalment, els que coneixen (són els que saben perquè llegeixen, estudien, observen, contemplen, reflexionen, somien…somiegen). Per als quatre grups és vàlid allò de “tots els camins duen a Roma”.

Només resta afegir-hi encara una categoria i és la d’aquells que viatgen amb un llibre a les mans, la d’aquells que saben que simbòlicament el viatge, l’autèntic viatge, és un pelegrinatge, un creixement espiritual. Roma: Passeig per l’eternitat admet moltes lectures, però cap de superficial, cap de tòpica. És un llibre que fa honor al famós acròstic ‘Roma és Amor’ però en la seva millor, més rica i autèntica versió. Si hagués de fer dues recomanacions, una seria la Guia literaria de Roma, on des d’Estabó a Stendhal, de Montaigne a Goethe, de Dickens a Melville, de Twain a Henry James, de Shelley a Rilke queden recollides les visions de la ciutat de tots aquests i altres il·lustres viatgers; l’altra seria aquesta Roma: Passeig per l’eternitat de Valentí Gómez i Oliver que les recull totes en una síntesi viva.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
HumanitatsLLIBRESTurisme / Viatges
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES