Una breu però exhaustiva història de la humanitat

Yuval Noah Harari publica 'Sàpiens', un assaig que analitza els moments que han marcat la història dels éssers humans
sapiens Yuval Noah Harari

Marta Planes / @martaplanes


El professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem Yuval Noah Harari aterra a Espanya amb un llibre que s’ha convertit en un best seller arreu del món. Es tracta de Sàpiens, una breu història de la humanitat, que publica Edicions 62 en català, i Debate en castellà (amb el títol De animales a dioses), un assaig que analitza els moments que, segons l’autor, han marcat la història de la humanitat: la revolució cognitiva, que va donar el tret de sortida del que ara coneixem com a història; l’agrícola, que va convertir els homo sàpiens en sedentaris, ramaders i agricultors; i la científica, que es va iniciar fa només uns 500 anys.

Sàpiens no és un assaig històric convencional. No hi trobareu desglossades les multitudinàries guerres a les quals s’ha hagut d’enfrontar l’home ni els fets puntuals que es tracten als llibres d’història. Amb prou feines hi trobareu noms de reis, científics o guerrers. “La història és una cosa que ha fet molt poca gent mentre la resta de la població llaurava els camps i traginava cubells d’aigua”, diu Harari. I és el comportament, el pensament, els mites i creences d’aquesta població el que l’autor analitza, a partir de preguntes que moltes vegades encara no tenen resposta. A partir de ciències tan diverses com la biologia, l’antropologia, la paleontologia, la sociologia o l’economia, Harari explica com aquests moments clau han modelat la nostra societat actual i fins i tot la nostra personalitat.

L’autor ens fa reflexionar fins a quin punt coses que considerem naturals són construccions humanes, com les jerarquies socials, les religions, el mateix sistema capitalista. També dedica un espai important a reflexionar sobre la dominació masculina sobre la femenina, la discriminació racial i les semblances que encara conservem amb aquell simi que, com aquell que diu s’acaba d’aixecar de terra, si el comparem amb altres especies animals. A més, a partir d’aquests apunts sobre el passat de la humanitat, Harari planteja preguntes sobre el seu incert futur. ¿Per què no som feliços, si podem guarir-nos de malalties fa només uns anys mortals, si podem dormir segurs a casa nostra sense témer l’atac d’una tribu veïna i amb la nevera plena? “¿I si malgrat la prosperitat, la població de les societats de l’abundància modernes pateix en gran manera un sentiment d’alienació i buidor?, i si els nostres avantpassats, menys acomodats, trobaven una gran satisfacció en la comunitat, la religió i el vincle amb la naturalesa?”

Sovint s’han teixit una sèrie de perjudicis al voltant de l’expressió divulgació científica, que segons el diccionari, consisteix en la interpretació i popularització del coneixement científic entre el públic general. Molts volums pertanyents a aquesta difosa categoria tracten els seus lectors com si fossin estúpids. No és el cas de Sàpiens, que sap trobar un equilibri entre l’erudició i el llenguatge accessible i ha aconseguit col·locar un assaig de gairebé 600 pàgines entre les llistes de llibres més venuts.

Categories
CiènciaHistòriaHumanitatsLLIBRESSociologia
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES