L’edifici Fòrum, la gran plaça que Barcelona desaprofita

El projecte dels arquitectes suïssos Jacques Herzog i Pierre de Meuron pretenia ser un gran espai públic per als ciutadans
Jacques Herzog i Pierre de Meuron edifici edificio forum barcelona forum de las culturas pritzker

Antoni Garcés


L’edifici Fòrum, actual seu del Museu Blau, va ser dissenyat pels arquitectes suïssos Jacques Herzog i Pierre de Meuron l’any 2001 (el mateix any en què van rebre el Premi Pritzker) per a ser el principal edifici del Fòrum de les Cultures del 2004. Dins del projecte del Fòrum, que havia de servir per a redissenyar tota la zona del final de la Diagonal, en aquells moments plena d’indústria i instal·lacions de la ciutat, l’edifici Fòrum -que va costar 134 milions d’euros- havia de ser la peça central del projecte, allò que tothom recordés de l’esdeveniment. Herzog i de Meuron van guanyar el concurs amb una proposta atrevida i innovadora, ja que entenent el caràcter propens a la vida de carrer de la ciutat de Barcelona, van proposar que l’edifici, en comptes de ser un element col·locat en una plaça, fos ja en si mateix una plaça.

La forma triangular de l’edifici ve de la trama urbana que té al seu voltant. L’encreuament de l’avinguda Diagonal i la Rambla de Prim és el que dóna forma a l’edifici i alhora l’edifici dóna forma a la plaça sobre la que es troba. Una plaça que fa pujada ja que ha de salvar el desnivell entre la Diagonal i el pas elevat sobre la Ronda Litoral. Els arquitectes, entenent que col·locar una construcció tan gran sobre una plaça podia fer que l’espai resultant tingués greus problemes d’espai i il·luminació, van dissenyar un edifici que té molt pocs pilars en planta baixa (només 17 quan hauria de tenir més de 300) per crear un espai el més lliure possible. També van col·locar una gran quantitat de patis que proporcionaven entrada de llum a la plaça i van dissenyar un recobriment reflectant per al sostre de la plaça que té un gravat que simula l’experiència d’estar sota l’aigua i que aconsegueix que hi hagi molta més llum natural a sota l’edifici. Per crear un espai públic ric i dinàmic van col·locar comerços i instal·lacions a la plaça com una font, un quiosc, un bar i un restaurant, el Klein, al qual l’Ajuntament va destinar uns tres milions d’euros per obrir-lo el 2006.

 

 

Ara bé, l’edifici Fòrum, tot i ser una proesa de la enginyeria i ser una obra molt interessant d’arquitectura contemporània, ha tingut un greu problema i és que la ciutat ha donat per complet l’esquena al Fòrum. Allò que es va concebre com un nou centre cultural de la ciutat, ha quedat abandonat i totes aquestes bones intencions dels arquitectes de donar a Barcelona una plaça única al món han fracassat ja que tots els serveis que oferia la plaça han deixat d’estar operatius. El restaurant, el bar i el quiosc estan tancats, la font fa molts anys que no funciona i l’ajuntament no vol destinar diners a conservar l’edifici que, sense el manteniment que requereix, s’està deteriorant a gran velocitat. Potser el Fòrum queda massa lluny del centre de la ciutat, potser la col·lecció del museu blau no crida l’atenció però per a totes les persones interessades en l’arquitectura contemporània a Barcelona, l’edifici Fòrum és sens dubte un dels essencials.

 

Categories
ArquitecturaARTBarcelonaEdificisTERRITORI
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES