‘Brundibár’, un cant universal a la solidaritat i la llibertat

El Teatre Lliure recupera aquesta òpera infantil estrenada al gueto jueu de Praga que és un símbol de la llibertat contra la barbàrie nazi
Brundibar, Teatre Lliure

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal


Dins la programació del cicle d’espectacles del mapa “Refugiats / Estrangers / Estranys”, el Teatre Lliure ofereix avui, 9 de gener, una única representació de Brundibár, l’òpera infantil de Hans Krása amb llibret d’Adolf Hoffmeister, estrenada el 1941 al gueto jueu de Praga. De fet, es tracta d’una nova recuperació, ja que el 1998, el director artístic David Albet ja va estrenar aquesta òpera en català i ho va fer amb alumnes de diversos centres públics de Barcelona en l’incipient programa Òpera a Secundària del Gran Teatre del Liceu. Sis d’aquells alumnes, anys després, han acabat formant la companyia Els Pirates Teatre.

Ara, passats vint anys, Els Pirates Teatre, més el Grup Instrumental bcn216 i Comusitària,  tornen a escena sota la direcció artística d’Albet, amb direcció musical de Francesc Prat i direcció escènica d’Adrià Aubert, per oferir-nos de nou aquesta peça que, a més del valor musical, té un alt valor simbòlic com a testimoni de la lluita per la llibertat contra la barbàrie nazi. Brundibár va ser composta l’any 1938 pel músic txec Hans Krása, assasinat a la cambra de gas del camp d’extermini d’Auschwitz durant l’Holocaust. A causa de la invasió nazi de Polònia, l’òpera no va poder ser estrenada fins l’any 1941, clandestinament, al gueto jueu de Praga. Entre 1942 i 1944, Brundibár es va representar fins a 55 vegades al camp de concentració de Theresienstadt. L’òpera fins i tot va aparèixer en un film de propaganda nazi fet per enganyar la Creu Roja sobre les condicions de vida dels deportats jueus. Per tots aquests motius se la considera un cant universal a la infància i a la llibertat.

La versió Brundibár del Lliure comptarà amb les actuacions de Júlia Barragan, Alazne Fernández, Aina Ferré, Andrea Fornell, Elisabet Giner, Llorenç González, Carla Jover, Cristina Lozano, Júlia Ribes i  Laia Santamarta. La part musical és a càrrec dels músics del Grup Instrumental bcn216, i dels solistes i cor d’escena de la coral SOM-night (Coral de joves de les Corals Musicorum) i el cor general alumnes de l’Institut 4Cantons i l’Institut Lluís Vives de Barcelona.

Brundibár és un conte protagonitzat per dos nens orfes de pare que s’enfrontaran al malvat Brundibár per aconseguir la llet que necessita la seva mare malalta. La peça és una senzilla al·legoria de la qual en podem extreure algunes lliçons que ens han de fer comprendre que la solidaritat és la base de la supervivència i el bé comú; que la llibertat és una lluita col·lectiva que depèn de l’esforç individual de tots; i que encara que l’ésser humà es vegi sotmès a la injustícia, la maldat i la misèria, la cultura és una peça clau en la dignitat i ens permet retrobar-nos amb la bellesa i els valors humans. La cultura no és una activitat del temps lliure; la cultura és el que ens fa tothora lliures.

Categories
ESCENAFamiliars
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES