Els faraons de l’Antic Egipte

CaixaForum exposa 164 peces de la col·lecció del British Museum que mostren l’univers que envoltava la figura dels faraons

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


Deixar-se seduir pels misteris, l’art i la història de l’Antic Egipte és apassionant. Ens fascina descobrir els seus rituals, les seves creacions, la manera com aixecaven les seves construccions, tot el seu simbolisme, creences, dinasties, traïcions i, és clar, tota una mitologia que la literatura i el cinema han fet créixer al llarg dels anys. De fet, de totes les troballes que els arqueòlegs fan arreu del món, poques desperten tanta curiositat com les que es produeixen a Egipte. És per tot això que visitem amb tant delit les grans sales que els principals museus d’Europa com el Louvre o el British dediquen a aquesta civilització, i és per això també que quan a la nostra ciutat ens brinden l’oportunitat d’apropar-nos a tot aquest llegat, no podem estar-nos de gaudir-lo.

CaixaForum Barcelona exposa 164 peces procedents del British Museum (entitat amb qui manté un acord de col·laboració) centrades en la figura dels faraons de l’Antic Egipte. Es tracta d’una selecció d’estàtues, relleus en pedra d’antics temples, papirs, joies i objectes rituals. De tot el material exposat, CaixaForum en destaca diverses peces úniques, com la figura del déu falcó Re-Haractes, un cap impressionant del faraó Tutmosis III de limolita verda, unes rajoles del palau de Ramesses III i un bust de marbre d’Alexandre el Gran. També es poden veure les incrustacions de colors que es van fer servir per decorar el palau d’un faraó, les missives gravades en escriptura cuneïforme sobre tauletes d’argila que mostren l’activitat diplomàtica entre Egipte i Babilònia, un arc de fusta d’un comandament militar o un papir que deixa constància d’un judici per un robatori en un temple, entre altres peces.

L’exposició, que està dividida en deu àmbits, recorre diversos aspectes de l’univers dels faraons, que van governar Egipte des del 3000 aC fins a la conquesta romana, l’any 30 aC, i eren percebuts com els déus en la terra, motiu pel qual havien de mantenir l’harmonia universal i protegir el poble dels seus enemics. El visitant pot explorar així el simbolisme de la monarquia egípcia i conèixer la història dels objectes i les imatges llegades per l’Antic Egipte, a més d’apropar-se als ideals i les creences, però també a la realitat que hi havia al darrere de tot plegat. El primer d’aquests àmbits està dedicat a la terra dels faraons i la seva geografia, marcada sempre pel pas del Nil; el segon incideix en la relació que hi havia entre els monarques i els déus, ja que els faraons no només eren representants dels déus sinó també els intermediaris entre allò diví i els éssers humans; el tercer repassa alguns dels símbols de poder, con els vestuaris, les joies i determinats símbols; el quart ens porta als temples, la casa dels déus on aquests es relacionaven amb els faraons; el cinquè mostra les festivitats religioses que se celebraven dintre i fora dels temples perquè el poble pogués interactuar amb els déus i amb els governants; el sisè recorre la vida al voltant de la reialesa (rituals, cerimònies, palaus, aliances…); el setè apunta a com s’administrava Egipte, gràcies al govern i als funcionaris, els quals van deixar escrits detalls sobre les seves tasques, cosa que no passava amb els pagesos, dels quals en sabem poca cosa; el vuitè àmbit mostra la guerra i la diplomàcia que servien per defensar Egipte i construir l’imperi; el novè està dedicat a les invasions i a les vegades que els estrangers van arribar al tron d’Egipte; finalment, el darrer espai se centra en la idea de la vida eterna, ja que es creia que al morir, el faraó viatjava a l’inframon o món dels morts abans de transcendir en un ésser diví, un viatge per al qual tot es preparava molt abans de la mort.

En definitiva, l’exposició proposa que el visitant conegui tot el que envoltava la figura dels faraons de l’Antic Egipte, els monarques, guerrers, governants i semidéus. Qui més o menys conegui la col·lecció completa d’art egipci del British Museum (si es que es pot arribar a conèixer del tot aquell enorme volum d’obres), a CaixaForum podrà centrar-se en un dels molts discursos que se’n poden extreure, i qui encara no hagi trepitjat Londres (o El Caire), aquesta exposició és una bona porta d’entrada (la tercera que la Fundació La Caixa organitza sobre Egipte) a una civilització fascinant, tan fascinant com (sembla que) inesgotable.

 

____________

Faraó. Rei d’Egipte / CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guardia, 6) / Fins el 16 de setembre del 2018 / Entrada: 4 euros (gratuïta per a clients de La Caixa) / multimedia.lacaixa.es

Categories
ARTExposicions
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES