Joves lectors amb grans virtuts

Gemma Lienas publica 'Petits contes amb grans valors', com són la gratitud, la paciència, el compromís i l'empatia
Petits contes amb grans valors', Gemma Lienas i Toni Galmés
Una de les il·lustracions de Toni Galmés que inclou el llibre.

Manel Haro. Barcelona / @manelhc


La literatura sempre és una bona excusa per debatre amb els més petits sobre les qüestions que ens afecten com a individus i com a societat. Volem que els nens i nenes creixin amb determinats valors, que esdevinguin persones bones i generoses a mesura que es fan grans, però no sempre sabem com transmetre aquests valors d’una manera natural i -per què no- amena i entretinguda. Sabem que els menuts de la casa no sempre tenen la paciència que voldríem per escoltar tot el que els hi volem transmetre (i a vegades som els adults qui no la tenim!), així que aprofitar la creativitat pot ser una bona manera d’aconseguir-ho. L’escriptora Gemma Lienas proposa, en aquesta mateixa línia, el recull de relats Petits contes amb grans valors (B de Block en català i en castellà).

Són deu relats breus, senzills, pensat per a lectors fins a vuit anys aproximadament, editats en tapa dura i amb il·lustracions de Toni Galmés. Els contes toquen temes com la gratitud, la capacitat de reconciliació, l’empatia, el compromís, el respecte per un mateix, la cura del medi ambient o la paciència, entre altres. D’aquesta manera, per exemple, llegim que és important respectar les opinions dels amics i companys que no pensen com nosaltres, però també ho és no renunciar als nostres gustos o a les nostres pròpies idees quan la majoria manifesti unes altres preferències. Això darrer és el que li passa a la Paula, una nena que amaga la seva passió per la dansa quan la resta de companys fa mofa d’ella perquè no practica cap dels esports que a ells els hi agraden.

En canvi, en un altre conte, el Pol i el Guiu, dos bons amics, s’han enfadat perquè no s’han posat d’acord en un treball de l’escola, han partit peres i ara es troben a faltar. Això sí, cap dels dos vol renunciar a tenir la raó i es pensa que és l’altre qui està equivocat. Per arreglar-ho, en tots els relats apareix el Fullet Blau, un ésser màgic a qui els nens ja coneixen a abastament, perquè sempre fa acte de presència quan algú no fa les coses com caldria. A la Paula li fa entendre que, si li agrada la dansa, ha de compartir-ho sense gens de vergonya amb la resta de companys, mentre que al Pol i al Guiu els explica que cal escoltar l’altra persona, saber acceptar les disculpes però també demanar-les, perquè tots cometem errors.

En un altre relat, la Míriam es mostra molt educada amb la seva mare, la seva germana i la seva àvia, fins i tot dona les gràcies, però no s’adona que per ser agraïda no n’hi ha prou amb dir gràcies, cal també que s’impliqui amb les persones que l’estimen i aprendre a tornar els favors. Per la seva banda, la Noa no vol implicar-se en el mercat solidari de galetes que els seus amics han pensat per recaptar diners per reparar la pista de bàsquet del centre esportiu del barri, la Irene no té cura del conillet que li ha regalat la seva mare i el Roc no pensa que reciclar sigui important, així que deixa l’aixeta oberta quan es renta les dents, no llença el plàstic al contenidor que toca i no dubta a perseguir una abella per matar-la. En aquests textos, el fullet apareix per fer-los reflexionar sobre la gratitud, la responsabilitat que impliquen els compromisos adoptats i el respecte per la natura i el medi ambient.

Més enllà d’aquests grans valors, el llibre de Gemma Lienas toca alguns altres petits temes, més subtils però presents, com són el fet que un nen visqui en un centre d’acollida, que una nena sigui filla de pares divorciats que han refet les seves vides amb altres parelles, que una altra tingui dues mares o que els tutors de la protagonista d’una altra història siguin els seus tiets i no els pares. No són aspectes centrals en els relats, sinó una dada més com qualsevol altra, cosa que atorga total naturalitat a aquests diferents nuclis familiars. Les noves generacions ja creixen amb aquestes realitats molt més normalitzades que quan un servidor era infant, però sempre poden ser una oportunitat perquè grans i petits estirin del fill i puguin compartir o resoldre qualsevol dubte al respecte. Aquest llibre és, doncs, una oportunitat per llegir i conversar en família sobre com construir el millor dels mons possibles.

Categories
Infantil i juvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES