QualityLand, un futur llunyà?

Marc-Uwe Kling imagina un món distòpic on la vida de les persones està tota decidida per algoritmes
QualityLand

Jordi Pujals 


T’imagines viure en un país on la teva feina, la teva parella ideal i la pel·lícula que veuràs aquesta nit l’escull un algoritme? I que el dia de la teva mort està marcat abans de néixer? O que el president del govern, en lloc de ser una persona de carn i ossos, és un androide? Doncs sí, aquest país existeix i el trobem a QualityLand (Periscopi en català amb traducció de Ramon Farrés i Tusquets en castellà amb traducció de Carles Andreu), la novel·la de l’alemany Marc-Uwe Kling. Allà no has de prendre cap decisió, simplement t’has de conformar amb el que et digui el sistema, perquè el sistema mai s’equivoca. A QualityLand no et diràs Tomàs Molina o Mercè Rodoreda. Tothom et coneixerà per Tomàs Home del Temps o Mercè Escriptora. Els teus cognoms familiars són insignificants, el que importa allà és la teva categoria professional i el teu estatus social. El sistema et classificarà del zero al cent, segons les teves condicions socials, els teus orígens i la teva capacitat econòmica. Hauràs begut oli si el teu nivell és més baix de deu perquè llavors se’t considerà directament un inútil.

Peter Aturat, el protagonista, és un noi que viu condemnat a un perfil digital que no li correspon. Els algoritmes prenen decisions amb les quals no se sent representat. A ulls de tothom és un inútil. Això és sinònim que la seva veu i la seva opinió no són escoltades per a ningú. En realitat, en Peter és un ciutadà curiós, inconformista i rebel, que es veu obligat a rebel·lar-se si no vol viure tota la vida en un cos digital que no és el seu. Durant el transcurs de la novel·la es pregunta constantment què ha fet malament i quins errors ha comès per tenir aquella vida. Descobreix que encara que ell vulgui canviar el transcurs de les coses que li passen, totes les decisions i actes venen condicionats prèviament pels mateixos algoritmes. Un exemple clar és QualityPartner, el que aquí coneixem popularment com el Tinder, amb la diferència que a QualityPartner et podràs estalviar de lliscar el dit per la pantalla perquè el match te’l farà el mateix sistema, que sense previ avís, ja t’haurà organitzat una cita amb la persona escollida, que segons els seus càlculs, serà la teva persona ideal. T’hi hauràs de conformar.

L’autor ens presenta una novel·la divertida, on les màquines intenten humanitzar-se i els humans actuen com a robots. És un llibre amb un punt de sàtira sobre el nostre present, una gran reflexió dels temps actuals, on les pantalles formen part de nosaltres de manera intrínseca. Vivim hiperconnectats i sense adonar-nos que abans de decidir, ja hi ha hagut algú que ho ha fet per nosaltres. Hem cedit les nostres dades i la nostra privacitat a canvi d’una suposada comoditat o qualitat de vida que en realitat en molts casos ha acabat en un increment de les desigualtats. Ens pensem que som clients d’Internet, però més aviat som productes exposats a una gran xarxa on ens mouen per allà on altres volen. I la gran pregunta: es pot fer marxa enrere?

Els que us heu llegit la novel·la segur que en algun moment us heu preguntat com seria QualityLand en l’era de la Covid. ¿Com s’ho ferien, per exemple, per confirmar una compra on el mètode de pagament és el TouchKiss, és a dir, un petó? ¿Podria existir una teoria de la conspiració que consistís en el fet que els creadors del virus haurien estat les màquines que volen controlar el món i exterminar la població humana? En definitiva, és un llibre que no et deixa indiferent, una història que a ulls d’alguns lectors pot semblar llunyana però fa temps que el nostre món ha fet match amb QualityLand.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES