El mar és un territori insondable

Cyril Hofstein recull a ‘Atlas de infortunios en el mar’ històries sobre misteris, naufragis i desaparicions de vaixells
atlas de infortunios en el mar

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


El 1839, un vaixell que transportava el sarcòfag del faraó egipci Micerinos va desaparèixer i no es va saber res més d’ell. El 1927, l’avió L’Oiseau blanc, destinat a ser el primer a volar des de París fins a Nova York sense fer escales, desapareix a l’Atlàntic i a dia d’avui no s’han trobat ni tan sols les restes. Atlas de infortunios en el mar (GeoPlaneta, amb traducció al castellà de Manuel Costa Aguirre i il·lustracions de Karin Doering Froger) abasta aquestes i moltes altres històries plenes de misteri. En total són trenta anècdotes sobre vaixells i algun avió que troben el seu final o que viuen experiències malmeses al mar.

El seu autor, Cyril Hofstein, detalla en aquestes històries la tragèdia i la esplendidesa del mar. Algunes d’elles són llegendes que han anat passant de boca en boca des de fa molt de temps, però la majoria són casos reals amb transcendència internacional, i fins i tot d’actualitat. En aquest atles podem llegir, per exemple, el cas de l’Holandès Errant, la desafortunada travessia a la recerca del somni americà de Robert Cavelier, i també relats de conqueridors espanyols o de l’armada anglesa. Tot plegat, fets que van des del segle I fins al XX.

El mar no fa ostatges i quan s’encrespa, cal ser astut per no sucumbir-hi: «al mar, la por és un verí», diu el llibre. Els oceans són una font inesgotable de misteris per tot el que es desconeix de les seves profunditats, raó per la qual l’autor ens explica algunes històries que no se centren tant en les pròpies tragèdies marítimes sinó en les circumstàncies d’estranya magnitud al voltant d’elles. Hi trobem infortunis en guerres o en simples trajectes comercials, històries de canibalisme i de vaixells que sobreviuen a catàstrofes naturals com erupcions volcàniques i terratrèmols. Moltes d’elles demostren que de vegades la realitat supera la ficció.

Categories
HistòriaLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES