La feina somiada, el pitjor malson

Al thriller 'Otra vuelta de llave', de Ruth Ware, una mainadera és acusada d'un crim que assegura no haver comès
otra vuelta de llave

Mario Guerrero / @MarioGuerrero_G


Si la temàtica paranormal no era suficient per atemorir el lector, a Otra vuelta de llave (Salamandra, amb traducció al castellà de Gemma Rovira), l’obsessió malaltissa per la tecnologia culmina la feina. En la novel·la de Ruth Ware (Sussex, 1977) hi ha molts ulls que observen la protagonista, des dels fantasmes que creu que la sotgen fins a les incomptables càmeres que hi ha per la casa on treballa de mainadera. L’autora britànica ha escrit una novel·la que, com es pot veure pel títol i l’argument, és un homenatge a l’obra més coneguda de Henry James, Una altra volta de rosca. La protagonista d’Otra vuelta de llave és una jove anomenada Rowan Caine qui, cansada de treballar en una escola bressol, prova sort com a mainadera en una casa victoriana de les Highlands escoceses. Les condicions laborals són molt bones i tot sembla ser relativament normal, però passa un fet que la porta fins a la presó, condemnada per assassinat.

Tot comença amb Rowan escrivint diversos intents de carta a un tal Wrexham pregant-li que l’ajudi a sortir de la presó i explicant-li que ella no ha matat ningú. En aquestes cartes, Rowan diu que tots la culpen d’alguna cosa que no ha fet, rebutja al seu advocat actual i escriu a Wrexham de forma desesperada perquè hi confia. Ella se sent diferent de la resta de condemnades en tot excepte en el fet de ser dona. Necessita sortir d’allà, encara que la seva vida a la presó no és comparable a tot el que va passar en aquella casa. El lector, per tant, se situa com a observador entre la protagonista i aquest senyor Wrexham. La narració en primera persona ens permet seguir la història des de la perspectiva de Rowan, que és la que ningú creu i que es presumeix certa.

En aquestes cartes utilitza paraules ofensives, igual que va fer en la declaració a la policia, la qual cosa la deixa en una situació una mica més compromesa. Quan ja estava instal·lada en el seu lloc de feina, s’assabentà que quatre mainaderes havien marxat de la casa per problemes, fet que la posa en alerta. A partir de la seva arribada, succeeixen esdeveniments estranys, contra els quals Rowan ha de lluitar mentre emprèn una altra batalla, la de guanyar-se l’afecte d’unes nenes massa hostils.

Ware, autora també de La mujer del camarote 10 (Salamandra), ha escrit una novel·la on explora les relacions de la protagonista amb els seus pares i amb les nenes que ha de cuidar. Per escriure una història com aquesta no es pot deixar cap detall a l’atzar. Per això, Otra vuelta de llave està escrita de forma molt intel·ligent, i també amaga una crítica als privilegis, a la classe alta i a l’allau tecnològic que ens controla. La fina línia entre realitat i somni o fantasia es desdibuixa en aquesta obra on reconèixer-se en altres pot ser dolorós. L’hostilitat, els secrets, el fosc passat i la recerca de culpables ocupen les pàgines d’una novel·la amb un imprevisible i sorprenent final.

Els esdeveniments i les responsabilitats esgoten mentalment la protagonista, ja que no entén els successos del seu voltant, incomprensibles per a la ment humana. I, de vegades, tot el que podia sortir malament surt malament. Al final, Ware busca recompondre la vida familiar de la protagonista i examinar la psicologia dels personatges, la conducta humana i, sobretot, els traumes de la infància, que potser sigui el tema més important de la novel·la. Otra vuelta de llave és un thriller psicològic carregat de misteri i enigmes, on la tecnologia ho inunda tot i espanta el mateix nivell que els secrets familiars que envolten la protagonista.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES