Sau celebra amb un llibre els trenta anys del disc ‘Quina nit’

Pep Sala i Joan Capdevila repassen tots els esdeveniments que van envoltar la creació, gravació i gira de l'àlbum
Joan Capdevila i Pep Sala / Foto: Arxiu de Sau
Joan Capdevila i Pep Sala / Foto: Arxiu de Sau

Patricia Tena


Recordo la primera vegada que vaig escoltar una cançó de Sau. Jo era molt jove i la germana d’una amiga meva estava eufòrica perquè el seu xicot li havia demanat matrimoni. Per declarar-se-li havia gravat un casette per a ella amb la cançó Boig per tu i quan acabava la música sortia la veu d’ell, tremolosa, fent-li la gran pregunta. I, és clar, totes les amigues vam demanar-li que ens deixés escoltar aquella cançó tan especial. Després, vaig decidir seguir descobrint el disc d’aquell grup, desconegut fins aleshores per a mi.

Enguany se celebren els trenta anys del disc Quina nit, que va portar l’èxit definitiu al grup de rock català i del qual van vendre més de cent mil còpies. Per celebrar-ho, Pep Sala i Joan Capdevila han escrit Quina nit: el disc que va canviar les nostres vides (Rosa dels Vents), un llibre que repassa tots els esdeveniments que van envoltar la seva creació, gravació i gira. I com no podia ser de cap altra manera, està dedicat al cantant Carles Sabater, que va morir sobtadament al 1999, tot just quan la banda es trobava en el seu moment més àlgid. Per tant, no es tracta només d’un regal per als seguidors (a qui de ben segur els agradarà), sinó que també ha estat un moment de reflexió per als autors,  que encara avui dia se sorprenen per tot el que van aconseguir gràcies a aquell disc.

El títol es va inspirar en la pel·lícula de Martin Scorsese Quina nit!, i va sorgir en una d’aquelles llargues i habituals xerrades entre ells, que debatien sobre cinema, literatura, música i art. L’enregistrament del videoclip d’un dels altres singles preferits pels fans, És inútil continuar,  va rodar-se a Nova York i Santo Domingo i el capítol on detallen les aventures que van passar mentre el gravaven és probablement un dels més divertits i esbojarrats (per cert, en el pròleg avisen que no diran cap mentida però tampoc tota la veritat).

El llibre Quina nit repassa els moments de dificultats econòmiques del grup, de com Pere Monells va ajudar-los amb una confiança cega perquè sabia que acabarien triomfant i com van viure els concerts rere l’escenari. És un llibre que està escrit amb humor i que transmet bon rotllo, ja que no deixa de ser el diari d’un grup d’amics que gaudeix fent allò que més els agrada. També és una oportunitat per conèixer millor Joan Capdevila, el tercer membre de Sau, que, malgrat tenir un paper fonamental com a manager i lletrista del grup, sempre havia estat a la ombra.

Precisament ell comenta, en un capítol sencer dedicat al seu gran èxit Boig per tu, que encara se sorprèn quan comprova com aquesta cançó (de trenta anys!) ha trobat un nou públic i que a les escoles, fins i tot, la cantin nens de cinc anys al festival de fi de curs. Tant ell com Pep Sala tenen clar que va deixar de ser seva fa temps, ja que «ha passat a ser una cançó amb vida pròpia, tot un himne intergeneracional.»  Com a curiositat, aquí també trobarem la justificació que donen els seus creadors de per què van decidir deixar la lletra amb un barbarisme («reflexada» en comptes de «reflectida»).

Els autors diuen que «Quina nit és un àlbum producte d’una relació d’amics, en un context màgic, en la qual la seva compenetració i la bona relació van generar un disc irrepetible que ens deixa uns moments immillorables i plens de records.» Aquest és un llibre per recordar Sau, però també per recordar com érem nosaltres quan escoltàvem les seves cançons fa un bon grapat d’anys.

Categories
Biografies i memòriesLLIBRESMúsica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES